Politie reduceert baliebezoeken

Politie reduceert baliebezoeken
  • 22 mei 2014
  • Redactie

De aangifte van een gestolen auto kan voortaan ook telefonisch. Daarover heeft minister Opstelten van Veiligheid & Justitie afspraken gemaakt met de politie en verzekeraars. De aangifte kan worden gedaan door te bellen naar één nummer, waarna de melding bij zowel politie als verzekeraar terechtkomt en actie kan worden ondernomen.

De politie in Oost-Brabant draaide ruim een jaar proef met het systeem. Daaruit is gebleken dat door het kunnen doen van een telefonische aangifte negentig procent van de gestolen auto's binnen twee uur bij de Nederlandse politie en internationaal geregistreerd staan. Hoe sneller hoe beter is in geval van autodiefstal gunstig, aangezien auto’s vaak direct naar het buitenland worden vervoerd.

De invoering van het nieuwe systeem brengt meerdere voordelen met zich mee. Burgers hoeven slechts de telefoon te pakken om een melding te doen, terwijl de politie de hoeveelheid baliebezoeken kan reduceren. Aansluitend betekent dit minder administratieve lasten. Eind van dit jaar moeten telefonische aangiftes landelijk zijn ingevoerd.

comments powered by Disqus