KPN schrapt 580 banen binnen Zakelijke Markt

KPN schrapt 580 banen binnen Zakelijke Markt
  • 10 december 2014
  • Redactie

KPN maakt vandaag een tweede bezuinigingsronde bekend, ditmaal binnen de zakelijke tak van het telecombedrijf. Rond de 580 arbeidsplaatsen komen te vervallen binnen het onderdeel Zakelijke Markt. De nieuwe maatregelen zijn bedoeld ‘om de effectiviteit te verhogen en te kunnen blijven voldoen aan de veranderende vraag van klanten’.

In februari van dit jaar liet KPN weten in de periode tot 2016 tussen de 1.500 en 2.000 banen te schrappen met als doel een kostenbesparing van € 300 miljoen. Bij de consumententak zouden reeds de nodige stappen zijn gezet in het eenvoudiger maken van de organisatie. Dit heeft al geleid tot positieve resultaten als klantgroei en hogere klanttevredenheid. Daar worden 200 monteurs aangenomen om  nieuwe klanten aan te sluiten en bestaande klanten nog beter te servicen. De vandaag aangekondigde wijzigingen hebben louter betrekking op het onderdeel Zakelijke Markt. De herstructurering hiervan zal worden ingestoken met een nog sterkere klantfocus en standaardisatie van diensten en werkprocessen.

Omzet onder druk
KPN constateert dat zakelijke klanten steeds vaker overstappen van traditionele dienstverlening naar diensten en producten die gebaseerd zijn op (minder arbeidsintensieve) IP-technologie. Ook is er een toenemende vraag naar nieuwe diensten zoals cloud en hosting, security en m2m-oplossingen. Tegelijkertijd krimpen veel Nederlandse ondernemingen, bijvoorbeeld door het sluiten van vestigingen en worden investeringen in ICT uitgesteld. Deze ontwikkelingen hebben geleid totkrimp van de zakelijke markt als geheel, waardoor de omzet van KPN binnen de zakelijke tak onder druk staat.

Bestuursvoorzitter Eelco Blok: ‘We moeten naar een organisatie die beter kan inspelen op de recente ontwikkelingen in de zakelijke markt. Tegelijkertijd gaan we investeren in proposities waarmee we verwachten ook in de zakelijke markt weer groei te kunnen realiseren. We realiseren ons dat de aankondiging van vandaag ingrijpend is en grote impact zal hebben op de collega’s die het treft. We zullen ons uiterste best doen om de betrokken medewerkers te ondersteunen bij het vinden van een nieuwe baan. Natuurlijk is het een moeilijk besluit om het aantal arbeidsplaatsen te reduceren, maar het is nodig om onze positie in de zakelijke markt te versterken.’

De realisatie van de personele reductie zal leiden tot een provisie in de eerste helft van 2015 van circa €50 miljoen en wordt naar verwachting in 2015 afgerond. De jaarlijkse kostenbesparing van zo'n €45 miljoen wordt verwacht in 2016.

comments powered by Disqus