Betere informatievoorziening voor patiënten

Betere informatievoorziening voor patiënten
  • 03 maart 2015
  • Redactie

Minister Schippers van Volksgezondheid kondigt maatregelen aan omtrent de informatie over medische behandelingen en kwaliteit van zorgverleners via internet. Voor burgers en patiënten moet die info beschikbaar, begrijpelijk en toegankelijk zijn. 2015 moet dan ook uitgroeien tot ‘het jaar van de transparantie in de zorg’.

Het plan is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met patiënten, artsen, zorgverzekeraars en het Kwaliteitsinstituut. Zodoende worden onder meer behandelrichtlijnen van artsen samengevat in begrijpelijke taal en komen er keuzehulpen die mensen helpen bij het kiezen tussen behandelopties. Op ZorgKaartNederland.nl kunnen patiënten ervaringen delen en verder komt er voorlichtingsmateriaal in wachtkamers over 'Samen Beslissen'.

Inhakend op de bondige samenvatting van dertig veelvoorkomende ziektebeelden (lage rughernia, darmkanker, diabetes, enzovoorts) geeft de minister aan dat deze informatie wordt voorzien van een korte omschrijving en relevante links naar betrouwbare websites met meer informatie. Om alle verschillende acties mogelijk te maken trekt Schippers jaarlijks € 5 miljoen extra uit.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link