Nederland voorop qua energieoverstappers

Nederland voorop qua energieoverstappers
  • 5 mei 2015
  • Redactie

In Europa behoort Nederland tot de groep koplopers wat betreft consumenten die van energieleverancier wisselen. Afgelopen jaar is 13,3 procent van de Nederlandse consumenten overgestapt. Het gemiddelde in Europa ligt op 6 procent, blijkt uit de jongste rapportage van Autoriteit Consument & Markt.

In het trendrapport is onderscheid gemaakt tussen overstappers voor gas en voor elektriciteit. Op laatstgenoemd gebied bezet Nederland de vierde plaats; in Portugal, Noorwegen en België kennen momenteel hogere overstappercentage. Voor gas staat Ierland op nummer één, gevolgd door Nederland en België.

Klantenservice
ACM-bestuurslid Anita Vegter merkt op dat meer overstappers tevreden waren over het overstapproces in de energiemarkt. Was in 2013 94% van de overstappende consumenten tevreden, in 2014 bedroeg die hoeveelheid 96%. ‘In Europees verband zien we dat Nederlandse energieconsumenten hun rol goed oppakken. Zij stappen steeds makkelijker over, waardoor leveranciers zich moeten onderscheiden op prijs, voorwaarden en klantenservice.’

Van alle Nederlandse overstappers stapte sinds 2004 meer dan de helft één keer over (55%), bijna een kwart twee maal (23%) en 12% drie keer. 44% van de consumenten geeft aan binnen nu en twee jaar (nog) een overstap te willen maken. Prijzen zijn voor hen de belangrijkste overstapprikkel. Het werkelijke bedrag dat consumenten met een overstap kunnen besparen kan, in sommige gevallen, oplopen tot € 420 per jaar. Een belangrijke reden voor consumenten om niet over te stappen, is de grote tevredenheid over de huidige leverancier. Ook angst voor ‘gedoe’ speelt hier een rol. Bijna veertig procent van de consumenten raadpleegde een prijsvergelijkingssite als eerste oriëntatie op een overstap.

comments powered by Disqus