‘Humor brengt betere teamprestaties’

‘Humor brengt betere teamprestaties’
  • 16 juni 2015
  • Redactie

Lachen op de werkvloer draagt niet alleen bij aan een betere sfeer, maar zorgt tevens voor meer relativeringsvermogen en helpt om tot creatieve oplossingen te komen. Meerdere onderzoeken tonen dit aan.

‘De meest positieve effecten van humor zijn een bevestiging van het leiderschap en een moraalverbetering bij het team. Mensen vinden humor op de werkvloer dus eerder een hulpmiddel dan een obstakel’, beaamt Marco Sampietri, professor aan de universiteit van Milaan, bijvoorbeeld de stellingen van onderzoekers Dawn Robinson en Lynn Smith. Volgens hun studie ‘Getting a Laugh: Gender, Status and Humor in Task Discussions’ zorgen managers die (gedoseerd) humor gebruiken op de werkvloer voor een sterker eenheidsgevoel in de organisatie. Sampietri prijst onder meer de Zwitsers wat betreft humor op kantoor: daar worden momenteel de eerste lachcursussen opgenomen in de programma’s voor personeelstrainingen.

Communicatieboost
Ook de Britse auteur Michael Kerr is een groot voorstander van een werkcultuur waarin ruimte is voor lachen. Zolang iedereen binnen het bedrijf humor gebruikt en apprecieert, ontstaat intern een groot gevoel van openheid. ‘Zo verbeteren de samenwerking en de teamprestaties. Daarnaast kan humor zorgen voor minder communicatieproblemen en meer wederzijds begrip’, schrijft hij in zijn boek ‘You Can’t Be Serious! Putting Humor to Work’.

Tijdens zakelijke contacten valt een grap doorgaans in de goede smaak, leert een actuele enquête onder Amerikaanse bedrijfsleiders. 97% van de respondenten gaf daarin aan humor nuttig te vinden bij het zakendoen. Zestig procent beweert zelfs dat iemand zonder gevoel voor humor geen goede zakenman kan zijn. De uitkomsten maken verder duidelijk dat humor kan leiden tot innovatieve probleemoplossingen. Omdat lachen helpt om bepaalde zaken te relativeren, maar ook omdat het een manier is om de realiteit vanuit een ander perspectief te bekijken. Het maakt creatiever, aldus de onderzoekers.

Bron: Express.be

comments powered by Disqus