‘Verzuim verlagen via schone werkplek’

‘Verzuim verlagen via schone werkplek’
  • 24 september 2015
  • Redactie

Een schone werkplek draagt substantieel bij aan een lager ziekteverzuim en daarmee aan lagere kosten. Onderzoeksresultaten van het Amerikaanse bureau S.J. Thompson maken dit duidelijk.

Verspreid over een jaar namen ruim 1.600 medewerkers deel aan de studie. Zij kregen een 90 dagen durend ‘wellness programma’ aangeboden. Tijdens het traject is extra aandacht besteed aan het gevaar van bacteriën in combinatie met een goede hygiëne op de werkplek, zoals het reinigen van hardware (toetsenbord, muis, telefoon). De algehele aanpak resulteerde na het onderzoeksjaar in een afname van het ziekteverzuim van dertien procent.

Inhakend op het onderzoek houdt reinigingsexpert TH&P middels onderstaande rekensom de volgende kostenbesparing voor: ‘Stel, een bedrijf telt 250 medewerkers. Als zij gemiddeld € 35.000 verdienen, dan kom je uit op € 8.750.000 aan salariskosten. In Nederland is het ziekteverzuim circa 4 procent. Als dit percentage door goede hygiëne met dertien procent afneemt, levert dat een besparing van ruim € 45.000 euro per jaar op. Wij rekenen ongeveer zesduizend euro voor het periodiek laten reinigen van 250 werkplekken De investering verdient zich binnen twee maanden terug door de verwachtte reductie van het ziekteverzuim’, schetst de Arnhemse hygiënespecialist.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link