Tweede Kamer akkoord met hogere ACM-boetes

Tweede Kamer akkoord met hogere ACM-boetes
  • 26 november 2015
  • Redactie

De Tweede Kamer stemde afgelopen dinsdag in met een wetswijziging die het voor de Autoriteit Consument & Markt (ACM) mogelijk maakt vanaf 2017 hogere boetes op te leggen. Achterliggende gedachte is de afschrikwekkende werking die ervan uit zou gaan, schrijft Energeia op haar website.

Volgens het digitale dagblad, dat zich specifiek tot de Nederlandse energiemarkt richt, wordt in de wetswijziging geregeld dat bedrijven bij lichte overtredingen een boete tot maximaal €900.000 kunnen krijgen (het huidige maximum bedraagt €450.000, red.), of een boete van 1% van de omzet. De hoogste van beide opties geldt dan als boetemaximum. Bij zware overtredingen anders dan kartelvorming is de maximale boetehoogte €900.000 of 10% van de omzet. Bij kartelovertredingen kan de maximumboete uiteindelijk oplopen tot maar liefst vier keer 10% van de omzet, in totaal dus maximaal 40% (waarbij de ACM vrij is om te bepalen of er één, twee, drie of vier keer 10% wordt opgelegd).

Vorige week werd nog duidelijk dat de hogere maximale boetes, waarvoor al sinds 2013 wetgeving wordt voorbereid, de staatskas minder opleveren dan eerder werd aangenomen: €10 miljoen per jaar, in plaats van de beraamde €75 tot €125 miljoen. Minister Henk Kamp van Economische Zaken benadrukte hierbij dat boetes worden opgelegd om markten goed te laten functioneren, niet om de staatskas te spekken.

comments powered by Disqus