Beoordelingsgesprekken ‘overbodig’ voor kwart werknemers

Beoordelingsgesprekken ‘overbodig’ voor kwart werknemers
  • 8 december 2015
  • Redactie

Werkgevers moeten afstappen van beoordelings- en functioneringsgesprekken met medewerkers. Dat vinden respectievelijk 27% en 24% van de ruim 1.100 door Raet ondervraagde Nederlanders. Niet nodig, stellen ze.

Henk Jan van Commenee, productmanager talentmanagement bij de genoemde leverancier van HR-software, denkt dat beoordelingsgesprekken niet meer in trek zijn omdat ze niet bijdragen aan de motivatie van de werknemers. ‘Zulke conversaties worden door alle betrokkenen nog vaak gezien als een 'moetje', in plaats van dat het bijdraagt aan de ontwikkeling van medewerkers’, meent hij.

Het meest aangeboden ‘ontwikkelinstrument’ is het functioneringsgesprek: 61% van de ondervraagde werknemers krijgt dit gesprek aangeboden. Zestig procent krijgt opleidingen en trainingen (60%) aangeboden en beoordelingsgesprekken bezetten de derde plek met 58%. De minst aangeboden hulpmiddelen zijn 360-graden feedback (12%), persoonlijkheidstesten (7%) en assessments (8%). De uitkomsten gelden voor zowel jongere als oudere medewerkers, waarbij vrijwel geen onderscheid is in verschillende generaties.

comments powered by Disqus