Burnout vaak gevolg van veeleisend management

Burnout vaak gevolg van veeleisend management
  • 9 maart 2016
  • Redactie

Met name de sfeer op de werkvloer en de eisen van het management zijn bepalend voor burnouts van werknemers. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Universiteit Leuven.

‘Als een werkgever zijn medewerkers onredelijke taken oplegt, nemen de risico’s op een burnout snel toe’, constateert onderzoeksleider Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde, op basis van de bevindingen. Hij werpt op dat vooral de keuze tussen snelheid en kwaliteit tot zware frustraties kan leiden. Werknemers willen volgens hem nadrukkelijk kwalitatieve arbeid leveren, maar door scherpe deadlines komen zij onder een tijdsdruk die ze verplicht om vooral snel te werken, ook al moet daarbij aan degelijkheid worden ingeboet. Dat dilemma veroorzaakt volgens professor Godderis veel stress.

Beter kunnen leidinggevenden hun team meer autonomie bieden, tippen de Leuvense onderzoekers. ‘Creëer je een positieve werkvloer met een grote collegialiteit en voldoende doorgroeimogelijkheden, dan zullen de meeste werknemers de werksfeer aangenaam vinden en wordt het risico op stress gevoelig kleiner’, meent Godderis. Overigens hebben leeftijd, geslacht of opleiding nauwelijks impact op het risico voor een burnout.

comments powered by Disqus