Generatie Y heeft afkeer van hiërarchische manager

Generatie Y heeft afkeer van hiërarchische manager
  • 27 september 2016
  • Redactie

De huidige generatie jonge werknemers, geboren tussen 1980 en 2001, werkt graag voor een manager die hen inspireert. Een baas die zijn werknemers vertelt wat hij moet doen, lijkt niet meer van deze tijd.

De ideale leider is een coach of mentor, aldus generatie Y. Die groep heeft afkeer van het hiërarchische bazige type. Een leidinggevende moet volgens jonge professionals  motiverende en inspirerende kenmerken bezitten.

Leiderschapsstijl

Daarom zijn de karaktereigenschappen en capaciteiten van de leiders van organisaties belangrijk. Een passende leiderschapsstijl is een effectief middel om de jongere generatie werknemers te binden en boeien. Gezien de aantrekkende arbeidsmarkt is dat op dit moment een van de grootste uitdagingen waar veel HR-professionals mee te maken hebben.

Dit blijkt uit het whitepaper van Profile Dynamics, ontwikkelaar van de gelijknamige drijfverenanalyse.

Transformationeel leiderschap
Bedrijven die willen inspelen op de wensen van generatie Y, dienen te sturen op transformationeel leiderschap. Dit houdt in dat managers een transformationele stijl hebben, met vrijheid, creativiteit en vernieuwing hoog in het vaandel.

Hierdoor voelen jongeren zich eerder thuis in de organisatie. Iets dat steeds meer gewicht krijgt ten opzichte van bijvoorbeeld arbeidsvoorwaarden, in de keuze of zij wel of niet bij een organisatie blijven werken.

Vertrokken uit uw bedrijf
‘Voor u het weet is die waardevolle generatie Y’er vertrokken uit uw organisatie’, benadrukt Wilma Kuipers, Director Business Development bij Profile Dynamics.

‘Zorg daarom dat er leidinggevenden in huis zijn die de capaciteit hebben om jongeren zoveel mogelijk te stimuleren. Selecteer leidinggevenden op die eigenschappen en train ze daarin. Op deze manier zorgt u ervoor dat er een cultuur binnen de organisatie ontstaat die aansluit bij generatie Y. Talenten worden dan optimaal benut.’ Dit meldt Het Nieuwe Werken.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link