Ambulance deelt rechtstreeks patiëntgegevens

Ambulance deelt rechtstreeks patiëntgegevens
  • 20 maart 2017

Via een beveiligd systeem worden de medische gegevens van patiënten sinds kort al vanuit de ambulances naar de spoedeisende hulp en het brandwondencentrum Groningen van het Martini Ziekenhuis gedeeld. Op een scherm valt onder meer af te lezen welke patiënt onderweg is, met welke urgentie en wat de verwachte aankomsttijd is.

Het team dat in het ziekenhuis klaarstaat om de patiënt op te vangen, kan zich voorbereiden door alvast hartfilmpjes, foto’s en andere medische gegevens te bekijken die tijdens de ambulancerit worden gemaakt. Het ambulancepersoneel hoeft dus geen fax meer te sturen of een papieren formulier mee te geven bij de overdracht van de patiënt. Daarnaast hoeft het ziekenhuis geen gegevens meer handmatig toe te voegen aan het ziekenhuisdossier.

Brandwondfoto’s
De digitale overdracht van patiëntgegevens is mogelijk gemaakt in samenwerking met Ambulancezorg Groningen. Bert Benthem, directeur van laatstgenoemde organisatie, licht toe: ‘Het unieke aan deze vorm van informatievoorziening is de mogelijkheid om een foto mee te sturen. We kunnen tijdens de digitale overdracht niet alleen tekst, maar ook visueel patiëntinformatie aanbieden. Dat komt ten goede aan de patiëntenzorg.’ Aanvullend benadrukt Hans Feenstra, bestuursvoorzitter Martini Ziekenhuis, dat de privacy van patiënten is gewaarborgd doordat de gegevens via een beveiligde verbinding worden verstuurd.

De mogelijkheid om berichten en foto’s vanuit de ambulance direct te delen is met name voor het brandwondencentrum van belang. Zo is de soort brandwond en het percentage van het lichaam dat verbrand is op deze wijze goed vast te stellen. De specialisten van het brandwondencentrum kunnen het ambulancepersoneel direct adviseren over de beste behandeling van de brandwond en de wijze van vervoer tot de aankomst in het ziekenhuis.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link