Meander Medisch Centrum verbetert videoconsult

Meander Medisch Centrum verbetert videoconsult
  • 29 juni 2017
  • Redactie

Het Meander Medisch Centrum in Amersfoort start in zes poliklinieken met een verbeterde vorm van het videoconsult. Vooral bij mensen met een chronische ziekte zal het telefonisch consult de komende tijd worden vervangen door een videogesprek. Dit geeft het contact tussen patiënt en arts meer diepgang, stelt het ziekenhuis.

De afgelopen maanden vonden uitgebreide tests plaats met een nieuw systeem, waarmee haperende techniek verleden tijd moet zijn. Medewerkers van het bedrijf Videobutler stelden een week voor het consult de spraak-beeldverbinding in. Deze mensen hebben een lichamelijke beperking en werken vanuit huis. Van een afstand checken de videobutlers of de apparatuur van de patiënt goed werkt, helpen ze indien nodig bij de installatie en brengen ze de verbinding met het ziekenhuis tot stand. Is de verbinding eenmaal tot stand gekomen, dan kan dezelfde code voor vervolgconsulten gebruikt worden.

Ontzorgen
Volgens Remko Brilman, directeur van Videobutler, ontzorgt deze manier van werken de arts en de patiënt: ‘Hierdoor kunnen zij zich op het gesprek concentreren. De videobutlers kunnen niet meeluisteren en kunnen ook niet het EPD inzien. Het systeem is daarnaast zeer goed beveiligd.’ Naast de afdelingen cardiologie, interne geneeskunde en longgeneeskunde, waar de videoconsults al zijn ingevoerd, volgen nu ook de poliklinieken van gynaecologie/verloskunde, dermatologie en kindergeneeskunde.

De ervaringen met de nieuwe methode zijn positief, stelt het ziekenhuis. Dr. Lioe-Ting Dijkhorst-Oei, internist-vasculair geneeskundige, legt uit: ‘Bijna al mijn patiënten maken in hun dagelijks leven gebruik van computer, tablet of mobiel, ook de 60- en 70-plussers. Deze nieuwe manier van spreekuur houden sluit aan bij de wensen en mogelijkheden van mijn patiënten. Bovendien biedt het videoconsult mij een veel betere kijk op hoe de patiënt erbij zit. Met een telefonisch consult moet je veel meer tussen de regels door proberen te luisteren. Bij een videoconsult spreekt ook de lichaamstaal mee.’

comments powered by Disqus