Microsoft maakt Windows 10 eye tracking-proof

Microsoft maakt Windows 10 eye tracking-proof
  • 2 augustus 2017
  • Redactie

Softwarebedrijf Microsoft kondigt aan eye tracking ondersteuning te gaan inbouwen in Windows 10. Doel hiervan is om dit besturingssysteem toegankelijker te maken voor mensen met een beperking/handicap. Zonder muis of toetsenbord kunnen zij straks op de computer aan de slag, waarbij de bewegingen van hun ogen als opdrachtgever zullen fungeren.

Zo kunnen mensen bijvoorbeeld een app openen door een tijdje naar het betreffende icoontje te staren, en teksten ‘typen’ door naar de letters op een digitaal toetsenbord te kijken. Hoewel de support voor het zogenoemde Eye Control straks standaard in Windows 10 is opgenomen, moeten gebruikers nog wel een externe camera aanschaffen (zoals de Tobii Eye Tracker 4C).

ALS
Het idee voor het eye tracking-concept is al langer geleden ontstaan, te weten tijdens de eerste One Week Hackaton van Microsoft in 2014 waarin medewerkers aangemoedigd werden zich te focussen op projecten waar zij een passie voor hebben. Directe aanleiding hiervoor was een e-mail van de voormalige American Football-speler Steve Gleason aan het softwarebedrijf, waarin hij de wens uitsprak om meer voordeel te willen behalen uit technologie aangezien hij door zijn ziekte (ALS, red.) niet meer de volledige controle over zijn lichaam heeft.


Eye Control bevindt zich momenteel nog in bèta-fase. Geïnteresseerden die de technologie willen testen en daar feedback over willen geven, kunnen zich melden bij Microsoft.

comments powered by Disqus