Slimste Organisatie van Nederland 2017: Fietsenwinkel.nl

Slimste Organisatie van Nederland 2017: Fietsenwinkel.nl
  • 11 december 2017
  • Redactie

In de finale van de Dutch BI & Data Science Award is International Bike Group, moederbedrijf van Fietsenwinkel.nl, afgelopen donderdag tot winnaar gekroond. Hoe een jong team door intelligent gebruik van data een klassieke bedrijfstak verandert, was doorslaggevend voor de jury. Daarnaast sleepte IBG ook de publieksprijs in de wacht, ten faveure van kanshebbers ProRail en het Kadaster.

‘International Bike Group laat met Fietsenwinkel.nl zien hoe je door een heel sterke focus op data en online disruptie kunt veroorzaken in een bestaande branche en heel snel kunt groeien. Alle processen zijn in kaart gebracht en worden gemonitord met business intelligence (BI). Er is een overzichtelijk aantal scherpzinnige KPI’s geformuleerd die aangeven of de business goed draait. KPI’s die via feedbackmechanismen ook automatisch stuurbeslissingen genereren of voorstellen’, aldus het jurycommentaar.

Voorspellen
Gemende deler van de drie finalisten is dat ze data centraal stellen in hun processen en hier voorspellende elementen aan hebben toegevoegd. Zo simuleert het Kadaster op basis van een model waar straten blank komen te staan wanneer een forse hoosbui over een stad trekt, experimenteert ProRail met algoritmes om spoorlopers te voorspellen en weet Fietsenwinkel.nl op basis van tal van bronnen te voorspellen welke fiets op welk moment het beste verkoopt.

De Dutch BI & Data Science Award wordt sinds 2004 uitgereikt. Dit was de tiende editie. Eerdere winnaars waren onder meer KPN Mobiel (2005), Diakonessenhuis (2009) en Coolblue (2012). De prijs is bedoeld als een erkenning voor organisaties die hun informatiehuishouding op een zeer innovatieve, slimme en opvallende manier hebben ingericht. De winnaar mag zich de ‘Slimste organisatie van Nederland’ noemen.

Lees in de rubriek VisionFirst meer over de klantcontactstrategie van Fietsenwinkel.nl.

Fotobijschrift: CFO Davy Louwers van Fietsenwinkel.nl (midden) ontvangt de Dutch BI & Data Science Award 2017 uit handen van juryvoorzitter Menno Lanting (rechts) en initiatiefnemer Daan van Beek van Passionned Group. (Fotograaf: Serge Ligtenberg)

comments powered by Disqus