RobotFirst #14: Welke voice-assistent kies jij?

RobotFirst #14: Welke voice-assistent kies jij?
  • 13 april 2018
  • Redactie

Dit jaar gaan er spannende dingen gebeuren in Nederland. Google Assistant gaat eindelijk Nederlands spreken, Apple introduceerde de HomePod en Amazon’s Alexa is ondertussen ook hier te verkrijgen. Het lijkt misschien nog een ver-van-mijn-bed-show, maar het zal niet lang meer duren totdat de slimme speakers ook in onze huiskamers (en slaapkamers!) gaan doordringen. En dan is de vraag: welke assistent en welk bedrijf laat jij straks toe in jouw huis?

In de VS is de strijd om de slimme speaker al een tijdje gaande. Amazon was met Alexa de eerste speler die voor een hele betaalbare prijs een slimme speaker op de markt bracht. De Echo Dot, het kleinste apparaatje voor circa € 30 euro, groeide uit tot één van de meest verkochte producten tijdens de feestdagen. Tijdens Kerst stond de app van Alexa dan ook dagenlang bovenaan in de Amerikaanse App Store. Apple zal met argusogen hebben toegekeken.
Vervolgens kwam Google met de Google Assistant en een drietal speakers van verschillende geluidskwaliteit. Dit leek een slimme zet, want voor de muziekliefhebbers kwam er een speaker op de markt die niet alleen slim was, maar ook nog eens goed geluid gaf. Toch zie je dat Google de achterstand op Amazon nog heeft ingehaald. Tijdens het jaarlijkse CES innovatie-event was het moeilijk om een billboard te vinden in Las Vegas dat niet door Google was afgekocht. Het laat zien dat er absoluut niet bespaard wordt op de marketingbudgetten voor een groter marktaandeel van de Google Assistant. Als laatste kwam Apple met een slimme speaker: de HomePod. De speaker met Siri zou eind 2017 worden uitgebracht, maar dit is uitgesteld. Opvallend is dat Apple, in tegenstelling tot Google en Amazon, maar één variant van de HomePod uitbrengt. Een vrij dure speaker met premium kwaliteit.

Het is slechts een kwestie van tijd voordat deze apparaten ook in het Nederlands beschikbaar zijn. Het kan even wennen worden, maar ik denk dat de comfort van het huis ons gaat overhalen om te praten tegen apparaten. Te beginnen met het vragen naar muziek, het zetten van een timer tijdens het koken, het starten van een serie op Netflix en het weerbericht. Daarna besluit je om ook je lampen erop aan te sluiten. Misschien zelfs je thermostaat. En daarna wil (en kun!) je eigenlijk niet meer zonder je vertrouwde spraakcommando’s…

Nu nog kiezen. Welke partij heeft de beste kaarten in handen? En naar welke kaarten ben jij op zoek? Kies je voor geluidskwaliteit, voor de beste en slimste AI of voor het bedrijf waarvan je nu al de meeste apparaten hebt? En welk merk zou jij het meest vertrouwen om toe te laten in jouw huiskamer? Denk er alvast goed over na zou ik zeggen, want het lock-in effect van alledrie de assistenten is enorm.

Tekst: TjerkJan Oord, Creative Lead bij Greenberry

comments powered by Disqus