Vertrouwensissues belemmeren digitalisering zorg

Vertrouwensissues belemmeren digitalisering zorg
  • 08 november 2018
  • Redactie

Een meerderheid van de zorgverleners ervaart een gebrek aan vertrouwen in online inzage van patiëntdossiers. Uit de eHealth Monitor 2018 blijkt dat veel artsen de capaciteiten van patiënten met betrekking tot privacy in twijfel trekken.

De digitale transitie in de zorg wordt belemmerd door onder meer het gebrek aan vertrouwen van zorgverleners ten opzichte van zorggebruikers, stellen onderzoekers Nictiz en Nivel die onlangs de eHealth Monitor 2018 publiceerden. Zo zeggen sommige artsen zich zorgen te maken over patiënten die medische informatie delen met derden en trekken de veiligheid van die gegevens in twijfel.

Faciliteren & ondersteunen
De kennisinstellingen stellen dat de technologische ontwikkeling relatief traag gaat, aangezien zowel zorggebruikers als -verleners een rol hebben in het juiste gebruik van ehealth. Passende tools zijn niet altijd aanwezig: tweederde van de huisartsen en medisch specialisten weet de juiste technologie te vinden die aansluit bij de zorgbehoefte van de patiënt. Om de transitie te versnellen, bevelen Nictiz en Nivel aan om zowel zorgverleners als zorggebruikers te faciliteren in het gebruik van e-health. Zo moeten zorgverleners weten welke digitale mogelijkheden er op de markt zijn en hoe deze worden ingezet. Zorggebruikers moeten worden ondersteund bij het ontwikkelen van digitale vaardigheden.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link