‘Werkgever moet verantwoordelijkheid nemen’
Gezondheidsprogramma’s op het werk kunnen nadelige gevolgen hebben voor mensen met overgewicht. Onderzoekers van Rijksuniversiteit Groningen stellen dat de verantwoordelijkheid van de werkgever voor het probleem wordt genegeerd.
Laetitia Mulder en Susanne Täuber tonen in een studie voor RUG aan dat werknemers pas écht geholpen worden wanneer de werkgever verantwoordelijkheid neemt voor de gezondheid van zijn werknemers. De werknemersprogramma’s die louter gezond eten en bewegen promoten, leiden tot een toename van stigmatisering en discriminatie omtrent gewicht op de werkvloer. Daarnaast kunnen de programma’s voor een vermindering van welzijn zorgen.
Mulder en Täuber stellen dat veel gezondheidsbevorderingsprogramma’s de eigen verantwoordelijkheid van werknemers voor overgewicht benadrukken. ‘We zien nog weleens over het hoofd dat de instellingen die onze directe omgeving bepalen van grote invloed zijn op ons gedrag. De werkplek kan een enorme impact hebben op onze gezondheid en ook op ons gewicht.’
‘Pure discriminatie’
Negatieve gevoelens jegens een persoon met obesitas worden volgens Mulder sterker nadat mensen geconfronteerd werden met concepten uit een dergelijk programma. De studie bracht tevens aan het licht dat dit effect uitgroeide tot ‘pure discriminatie’ op grond van gewicht, toen bleek dat respondenten eerder iemand zonder overgewicht zouden aannemen dan iemand met obesitas. Bedrijven moeten ook kijken naar wat de organisatie kan doen om gezond gedrag te stimuleren, luidt het advies.
- medewerkers
- discriminatie
- employee experience
- gezondheidsprogramma's
- medewerkerstevredenheid
- verantwoordelijkheid
- arbeidsdiscriminatie
- werkgevers