E-health + ouderen = mismatch

E-health + ouderen = mismatch
  • 28 maart 2019
  • Redactie

Hoe hoger de leeftijd van een patiënt, hoe kleiner de kans dat deze e-health toepassingen gebruikt. Dit terwijl digitale oplossingen juist voor deze groep patiënten voordelen kan hebben.

Onderzoekers van Fontys Paramedische Hogeschool stelden op basis van een literatuurstudie vast dat ouderen en andere kwetsbare patiëntgroepen nauwelijks gebruikmaken van e-health. Dit ondanks hun behoefte aan zorg door chronische gezondheidsproblemen. Desalniettemin kunnen deze groepen baat hebben bij het toegankelijke karakter van digitale toepassingen.

Digitale mismatch
Maar weinig ouderen gebruiken e-health, als gevolg van onder meer omstandigheden zoals wanneer patiënten geen toegang hebben tot internet of financiële limieten. De onderzoekers stellen vast dat zorgongelijkheid het gevolg is van deze digitale ongelijkheid. In het rapport wordt dan ook geadviseerd om onder meer coaches in te zetten om ouderen op weg te helpen. Tevens moeten aanbieders meer rekening houden met eindgebruikers, waar de Patiëntenfederatie Nederland tijdens de e-healthweek 2019 ook aandacht voor vroeg.

comments powered by Disqus