‘Patiënt wil meer grip in spreekkamer’

‘Patiënt wil meer grip in spreekkamer’
  • 12 maart 2019
  • Redactie

Een groep van patiëntenverenigingen lanceerde onlangs de nieuwe tool Slimopkomenvoorjezelf.nl om patiënten meer grip te geven in gesprek met een huisarts. Enquêteresultaten leren dat patiënten zich niet altijd gehoord voelen in de spreekkamer.

De site wil patiënten weerbaarder maken tijdens een bezoek aan de huisarts. 63 procent van de respondenten geeft namelijk aan dat zijn of haar huisarts verwacht dat een probleem vanzelf verdwijnt. Meer dan de helft van de artsen (60%) heeft een verkeerde diagnose gesteld en 53% van de artsen ging niet mee in een verzoek voor een bloedtest of doorverwijzing. Voor een groep van zeven patiëntenverenigingen vormden deze uitkomsten de aanleiding om patiënten een steun in de rug te geven bij een consult met de huisarts. Het project wordt gesteund door het ministerie van VWS.

Goed gesprek
Voor zowel de patiënt als voor de huisarts heeft een verbetering van de communicatie positieve gevolgen, stelt directeur van de NCV (Nederlandse Coeliakie Vereniging – initiatiefnemer van de nieuwe tool) Bianca Rootsaert. ‘Patiënten geven in feite aan dat ze meer grip willen op de gesprekken in de spreekkamer. In de rol van patiënt vinden veel mensen het moeilijk om een goed gesprek te voeren. Deze tool gaat niet zozeer over krijgen wat je wilt, maar over er samen uitkomen. Want bij een goed gesprek is iedereen gebaat.’

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link