‘Loon is heel belangrijk en blijft dat ook’
In België blijft het salaris voor een groot deel van de sollicitanten dé doorslaggevende factor in de sollicitatieprocedure. Bij onze Zuiderburen breekt 53% van de ruim 1.000 ondervraagde werknemers de sollicitatieprocedure af bij een te laag loonvoorstel, blijkt uit onderzoek van Indeed.
De vacaturesite vroeg de respondenten onder meer naar de factoren die van invloed zijn bij de zoektocht naar een baan. Voor een vijfde van de ondervraagden is de wens om meer te verdienen de belangrijkste reden om een nieuwe job te zoeken. 37% geeft daarbij aan dat salaris ook de voornaamste factor is bij het accepteren van een nieuwe baan, gevolg door de werk-privébalans (28%).
Meeprofiteren
Waar gedurende de crisisjaren de inhoud van een baan of werkzekerheid meer op de voorgrond leken te staan, lijkt het er volgens Sander Poos (managing director Indeed Benelux) op dat werknemers mee willen profiteren van het feit dat het nu economisch goed gaat. ‘Loon schuift steeds prominenter naar voren’, constateert hij. Arbeidsmarktdeskundige Stijn Baert (UGent) onderstreept deze trend: ‘Loon is heel belangrijk en blijft ook belangrijk. Daar is voldoende wetenschappelijke evidentie voor. We spreken van het substitutie-effect, waarbij meer loon mensen aanzet tot het switchen van baan.’ Werknemers wensen dus meer salaris, zonder daarbij op ander vlak te moeten inleveren. Uit dit Indeed-onderzoek blijkt namelijk dat maar elf procent van de ondervraagde Belgen bereid is om loon in te ruilen voor bijvoorbeeld flexibele werkomstandigheden (thuiswerken, flexibele uren, enzovoorts).
Persoonlijke ontwikkeling
Afronden adviseert Poos werkgevers om intern vooral de dialoog aan te gaan. ‘Werkgevers moeten in gesprek blijven over carrièreperspectieven en persoonlijke ontwikkeling binnen de organisatie, om te voorkomen dat werknemers op zoek gaan naar een nieuwe uitdaging met een hoger salaris buiten de organisatie. Werknemers zijn minder geneigd dat gesprek te voeren’, meent hij.
Bron: DeMorgen
- arbeidsvoorwaarden
- substitutie-effect
- loon
- onderzoek
- carrièreperspectief
- baanswitch
- persoonlijke ontwikkeling
- salaris
- Indeed