Nieuwe GGD-lijn staat roodgloeiend

Nieuwe GGD-lijn staat roodgloeiend
  • 21 september 2020
  • Redactie

Zorgpersoneel en leraren krijgen voorrang op coronatest en kunnen sinds vandaag terecht bij een speciaal telefoonnummer. Ook van deze lijn wordt massaal gebruikgemaakt: in het eerste uur werd er 3.100 gebeld naar de telefoonlijn.

Minister De Jonge van Volksgezondheid kondigde eerder al een voorrangsregeling aan voor deze groep mensen vanwege oplopende wachttijden. Het gaat hierbij om mensen die zorgen voor continuïteit in de zorg en in het onderwijs. In totaal heeft de GGD 2.100 agents ingezet voor de nieuwe lijn. Een paar honderd daarvan zijn vorige week opgeleid voor het speciale prioriteitennummer.

Efficiënt regelen
Het landelijke afsprakennummer dat eerder dit jaar in het leven werd geroepen door de GGD stond ook al roodgloeiend. In één dag belden ruim 300.000 Nederlanders op 1 juni naar het landelijke coronatest afsprakennummer. De GGD stelde vóór de lancering van de afsprakenlijn rekening te houden met een paar duizend telefoontjes per dag, maar dat het exacte aantal moeilijk te voorspellen is. Het indelen van de afsprakentestplekken wil de gezondheidsinstelling zo eerlijk mogelijk laten verlopen. ‘We willen voorkomen dat we 10.000 plekken vrijhouden, terwijl er maar 3.000 mensen gebruik van maken. Dat is zonde voor de 7.000 mensen die geen prioriteit krijgen, maar die wel zitten te wachten. Andersom kan ook blijken dat we flink moeten opschalen. We leren op dag één lessen voor dag twee en drie’, aldus GGD-directeur Sjaak de Gouw.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link