Zorginnovaties lopen achter

Zorginnovaties lopen achter
  • 1 september 2020
  • Redactie

Patiënten worden de dupe van het uitblijven van innovaties in de zorg en de langzame implementaties van technologische oplossingen. De kosten lopen op, wat onder meer wordt veroorzaakt door marktwerking en concurrentie in de zorg.

Dat stelt Prof. Dr. Maria Jacobs in haar oratie voor Tilburg University. Hierin licht zij tevens toe dat deze zorginnovaties doorslaggevend zijn om de kwaliteit van de gezondheidszorg en de patiëntervaring te verbeteren. Volgens Jacobs is tijdens de coronacrisis gebleken dat het mogelijk is door intensieve samenwerking grote verbeteringen en innovaties snel en goed binnen de gezondheidszorg toe te passen.

Belemmeringen
In haar oratie stelt Jacobs daarnaast dat er meer op voorhand moet worden gekeken naar de haalbaarheid van zorginnovaties in de praktijk. Deze gevonden belemmeringen kunnen vervolgens voor de start van de implementatie aangepakt en opgelost worden. ‘Denk dan bijvoorbeeld aan techniek, proces, gedrag en organisatiecontext. Als we het niet voor elkaar krijgen om bewezen innovaties gezamenlijk snel door te voeren, dan is uiteindelijk de patiënt de dupe en betaalt de samenleving onnodig hoge kosten.’

De toespraak van Jacobs staat recht tegenover de Inspectie Gezondheid en Jeugd (IGJ), die stelt dat de coronacrisis digitalisering in de branche in een stroomversnelling heeft gebracht.
comments powered by Disqus