1 op 3 verbant 9-tot-5-mentaliteit

1 op 3 verbant 9-tot-5-mentaliteit
  • 18 november 2020
  • Redactie

Een flexibele, meegaande en humane werkcultuur staat bij een groot deel van de medewerkers op het verlanglijstje naar aanleiding van de werksituatie. De coronacrisis zorgt voor een omslag in werkstructuur: een derde is klaar om de 9-tot-5-mentaliteit ver achter zich te laten.

Uit recent onderzoek van Kaspersky komt naar voren dat het leeuwendeel van de Nederlandse medewerkers niet wil terugkeren naar de werksituatie van vóór de coronacrisis. Zo zegt 28% de vaste kantoorplek in de ban te willen doen; 1 op de 10 is klaar met de vijfdaagse werktijd. Respondenten zijn vooral te spreken over kansen van het thuiswerken: de flexibiliteit (32%) wordt als grootste voordeel gezien, gevolgd door weinig reistijd (25%).

Thuiswerken = werkstress?
Het rapport onderstreept dat veel medewerkers worstelt met een gezonde werk-privébalans. Uit eerder onderzoek bleek al dat het vinden van de het juiste evenwicht een grote uitdaging is in dit thuiswerktijdperk. De coronacrisis is één van de grootste aanstichters van werkstress: de verzuimkosten in Nederland bereiken met € 3,1 miljard een hoogtepunt. De drastisch veranderde werksituaties maken duidelijk dat er maatregelen nodig zijn, stelden TNO en CBS eerder deze week.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link