Consumentenbond uit ongenoegen over TikTok

Consumentenbond uit ongenoegen over TikTok
  • 16 februari 2021
  • Redactie

De consumentenbond heeft samen met andere Europese consumentenorganisaties een klacht ingediend tegen TikTok. De app zou gebruikers misleiden en kinderen onvoldoende bescherming bieden tegen ongepaste inhoud en reclames.

De consumentenorganisaties willen dat de Europese Commissie en toezichthouders op gaan treden. Aan de actie doen organisaties mee uit onder meer België, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Griekenland en Noorwegen.

Consumentenrechten
De video-app zou in strijd in strijd handelen met consumentenrechten. Zo zijn de organisaties het er niet mee eens dat TikTok de video’s van gebruikers zonder vergoeding hergebruikt, verspreidt en reproduceert. Ze hebben een klacht ingediend bij de Europese Commissie.

Ook is het niet duidelijk welke gegevens precies worden verzameld en op welke manier ze worden verwerkt, vinden de consumentenbonden. De Autoriteit Persoonsgegevens startte vorig jaar al een onderzoek naar privacy van Nederlandse kinderen bij TikTok.

Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) zegt het signaal van de consumentenorganisaties serieus te nemen. TikTok heeft vanochtend nog niet gereageerd op de stappen.

Lees ook: Gebruikersaantallen TikTok rijzen de pan uit

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link