Google: producten beter vindbaar met GTIN en productdata

Google: producten beter vindbaar met GTIN en productdata
  • 10 maart 2021
  • Redactie

'GTINs (oftewel EANs) vergroten de kans op een goede positie in Google én dus om gevonden te worden.' Dit staat in de Google Shopping blog over hoe unieke en nauwkeurige productinformatie merken, fabrikanten en retailers helpt.

Fabrikanten en detailhandelaars kunnen vandaag de dag toegang krijgen tot een eindeloos aantal klanten en prospects. Betrouwbare en toegankelijke online informatie helpt daarbij. Google wil daarom weten of het product dat op een website staat, hetzelfde product is als op andere websites. De gemakkelijkste manier voor Google om dat te doen, is als bedrijven het product een unieke identificatiecode - de GTIN ofwel GS1 artikelcode of EAN - meegeven die de andere sites ook gebruiken.

Bernhard Schindlholzer, senior product manager bij Google, vertelde op het GS1 Global Forum over de blogpost van zijn collega Randy Rockinson, product manager for Product Data bij Google Shopping. Hij schrijft hierin dat het organiseren van productinformatie voor shoppers en retailers een essentieel onderdeel is van Google’s missie. Hij geeft het advies: 'Om gebruikers zo goed mogelijk te helpen producten te vinden in Search, raden we websites aan om producten duidelijk te identificeren.’

Unieke identificatie en nauwkeurige productinformatie
Nauwkeurige en betrouwbare productgegevens zijn essentieel voor het identificeren van producten, zowel online als offline. Om dit te garanderen, wijst Rockinson op drie factoren die aanwezig moeten zijn:

* Unieke identificatie voor elk product.
* De mogelijkheid om de identiteit van een product en andere productinformatie te checken op correctheid.
* Het gebruik van een productidentificatiesysteem met een wereldwijd bereik.​

Google: strikte normen GTIN
Productidentiteit is van cruciaal belang in de handel om ervoor te zorgen dat bedrijven en consumenten de oorsprong en de unieke identiteit van een product correct kunnen achterhalen. Bernhard Schindlholzer vestigde daarom nog maar eens de aandacht op het gebruik van de EAN, het GS1 Global Trade Item Number (GTIN): 'De standaarden van GS1 zijn internationaal erkend voor de identificatie van producten in zowel fysieke winkels als op e-commerceplatforms.' Google heeft het gebruik van GTIN’s in 2015 als standaard aangenomen en hij voegt eraan toe dat ze strikte normen hanteren. Schindlholzer: ‘Het kan dat je de GTIN niet gebruikt, maar dan zul je een mindere positie krijgen en minder goed gevonden worden.’

Google adviseert over consistente volledige en rijke productmetadata
Voor het web en Google Search geldt dat een unieke identiteit van een product helpt om het juiste product op het juiste moment aan de juiste gebruiker te tonen. Als het voor zoekmachines en marktplaatsen makkelijker wordt om producten te herkennen, wordt het voor potentiële klanten ook makkelijker om die producten te vinden en dus te kopen.

Bedrijven kunnen de identificatie van een product koppelen aan een reeks attributen met behulp van zogeheten ‘structured data‘. Dit helpt webcrawlers om pagina’s nauwkeuriger te indexeren, omdat ze de productgegevens gemakkelijker kunnen begrijpen. Bij het gebruik van brede zoektermen, kunnen productdata zoekmachines helpen je product aan de zoekopdracht te koppelen. 'We raden aan om structured data, waaronder de GTIN, te gebruiken voor producten. Dit maakt het voor zoekmachines eenvoudiger om te begrijpen wanneer ze uw producten in zoekacties moeten tonen', aldus Schindlholzer. Kortom, product metadata wordt gebruikt door Google om te bepalen welke producten het beste naar voren komen.

Andere tips van Google
Zodra merken en fabrikanten hun GTIN's hebben geregistreerd via GS1, kunnen ze hun productgegevens gratis indienen via het Google Manufacturer Center, en als onderdeel van dit proces de productinformatie delen om de producten uniek te identificeren en vindbaar te maken bij Google’, staat verder in de blogpost te lezen. Zie link onderop. Google adviseert merken en fabrikanten tenslotte ook om GTIN's niet te hergebruiken en geeft andere tips voor retailers, third party verkopers en online uitgevers.
(PvWK)

Hier leest u de hele blogpost van Google: Providing better product information for shoppers.

comments powered by Disqus