Meer dan helft werkgevers maakt mismatchen mee met werknemers

Meer dan helft werkgevers maakt mismatchen mee met werknemers
  • 6 september 2022
  • Ryan Baij

Uit onderzoek laat zes op de tien (61%) managers weten dat een mismatch vandaag de dag een nóg negatievere impact heeft dan 12 maanden geleden. Dat blijkt uit een onderzoek van Robert Half, bekend van de salarisgids.

De resultaten tonen dat iets meer dan de helft (52%) van de werkgevers weleens een kandidaat geworven heeft die toch niet bleek te passen bij het bedrijf. Dat heeft met de krapte van de arbeidersmarkt in het achterhoofd nog grotere gevolgen.

Een sterke focus op de culturele fit en daardoor minder aandacht voor de technische vaardigheden van een kandidaat was voor bijna de helft (46%) van de mismatches de oorzaak. Ook soft skills zijn belangrijk – en daar vergeten organisaties nog weleens naar te kijken, zo blijkt uit het onderzoek. Ruim vier op de tien (42%) werkgevers focust te veel op harde vaardigheden en vergeet daarbij te kijken naar de soft skills.

‘Gezien cultural fit steeds belangrijker wordt voor zowel werkgever als kandidaat is het logisch en ook belangrijk dat werkgevers hierop focussen bij het werven van nieuwe kandidaten. Naast een cultural fit dienen zij tegelijkertijd echter niet de hard skills, de technische vaardigheden, en soft skills – denk aan het vermogen tot samenwerken en plannen – van kandidaten uit het oog te verliezen. Uiteindelijk moet een nieuwe collega binnen het team passen, maar ook op inhoudelijk niveau mee kunnen’, aldus Jan Koornneef, Director bij Robert Half.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Geplaatst in
  • Reacties
  • Link