Nederland scoort hoogst als meest inclusieve werkomgeving

Nederland scoort hoogst als meest inclusieve werkomgeving
  • 7 december 2022
  • Kel Koenen

Nederland is Canada gepasseerd als land met 's werelds meest diverse, gelijkwaardige en inclusieve werkplekken, volgens Kantars Inclusion Index 2022. Dit nieuwe onderzoek meetde voortgang van het ontwikkelen van een inclusieve en diverse werkomgeving.

Van alle gemeten sectoren is de branche persoonlijke verzorging (kappers, schoonheidssalons, etc) ’s werelds meest inclusieve sector, op de voet gevolgd door bedrijven in de non-profit en professionele dienstverlening sector. In het algemeen is de voortgang van het creëren van een diverse, gelijkwaardige en inclusieve werkomgeving gestagneerd en in sommige landen zoals Canada, de VS en Italië zelfs achteruitgaan. Andere bevindingen uit het onderzoek van dit jaar zijn:

  • Nederland, Duitsland, Mexico, Spanje en Canada vormen de top 5 van landen met de meest inclusieve werkomgeving in een zakelijke omgeving Mexico en Australië laten de meeste groei op het gebied van inclusie op de werkvloer zien t.o.v. 2019, terwijl de VS, het VK en Italië juist lager scoren dan in 2019
  • De vraag naar bedrijven die meer doen dan alleen het organiseren van themadagen en logo-aanpassingen groeit. Wereldwijd wil 46% van de medewerkers dat bedrijven meer acties ondernemen om structurele verandering op het gebied van diversiteit, gelijkheid en inclusie (DEI) te bewerkstelligen.
  • In Nederland geeft 40% van de medewerkers aan dat hun werkgever geen concrete stappen zet, maar dat ze dit ook niet per se nodig achten
  • Het uitblijven van structurele verandering op het gebied van DEI heeft een significante impact op recruitment en personeelsbehoud: 1 op de 4 medewerkers wereldwijd geeft aan zijn of haar werkgever waarschijnlijk te gaan verlaten door een gebrek aan inclusie. In Nederland is dit 1 op de 5 (19%)
  • De entertainmentindustrie is samen met de landbouw- en visserijsector wereldwijd het minst inclusief.

Het onderzoek laat zien dat ondanks de inspanningen van bedrijven, progressie op het gebied van DEI is gestagneerd. De wereldwijde index score van 55 blijft daarmee onveranderd ten opzichte van 2020. Tussen 2019 en 2022 hebben acht van de twaalf gemeten markten een daling van hun Inclusion Index-score gezien. Dit terwijl Mexico (+15%) en Australië (+7%) de afgelopen drie jaar de grootste groei op het gebied van DEI-voortgang hebben laten zien.

comments powered by Disqus