ChatGPT op de werkvloer: een ingewikkeld vraagstuk

ChatGPT op de werkvloer: een ingewikkeld vraagstuk
  • 27 maart 2023
  • Ryan Baij

Steeds meer mensen gebruiken ChatGPT op de werkvloer. Is dat een goede ontwikkeling? Zowel werkgevers als werknemers lijken te twijfelen over het gebruik.

Dat blijkt uit onderzoeken van Bloomberg en Fishbowl. In Amerika zijn veel bedrijven inmiddels richtlijnen aan het opstellen over het gebruik van de OpenAI. Het verbieden is in veel gevallen, met uitzondering van wat financiële instellingen, niet aan de orde. Fishbowl meldt echter dat 70% van de werknemers die het gebruiken daar niet eerlijk over zijn. Een groot percentage, aangezien bijna de helft van de totale werknemers het ook daadwerkelijk gebruikt.

Wie bepaalt?
Bloomberg haalt een Gartner onderzoek aan, waarin het stelt dat het HR-management lang niet altijd verantwoordelijkheid in wil nemen in regels omtrent het gebruikt van OpenAI en ChatGPT in het bijzonder. Zij schakelen hier liever de juridische en/of IT-afdeling in om deze beoordeling te maken.

Nederland
In Nederland, zo stelt het CNV na onderzoek, loopt het allemaal een stuk minder storm. Maar liefst 60% krijgt op werk geen enkele ruimte of hulp om te experimenteren met de nieuwe tooling. Dit geldt ook voor sectoren waarin ChatGPT een extra toevoeging kan zijn voor de medewerkers.

comments powered by Disqus