Vlaamse Infolijn 1700 viert verjaardag met AI-integratie

Vlaamse Infolijn 1700 viert verjaardag met AI-integratie
  • 6 februari 2024
  • Kel Koenen

De Vlaamse infolijn 1700 markeert haar 25-jarig bestaan met een stap voorwaarts: de integratie van AI. Sinds de oprichting in 1999 heeft de gratis infolijn, belangrijke schakel voor vragen over de Vlaamse overheid, zich ontpopt tot een centraal punt voor informatievoorziening.

In de afgelopen 25 jaar heeft de infolijn ongeveer 17 miljoen vragen beantwoord via telefoon, chat, of mail, waarbij alleen al in 2023 bijna 100.000 vragen per maand werden verwerkt. Met thema's variërend van verkeersbelasting tot studietoelagen, blijft de infolijn een essentiële service voor het verstrekken van informatie en het faciliteren van overheidsdiensten. De Vlaamse minister-president Jan Jambon (foto) haalde tijdens de viering dan ook terecht deze feiten aan.

De voortdurende verbetering en aanpassing aan de digitale eisen weerspiegelt de missie van Digitaal Vlaanderen en de Vlaamse overheid: het leven van haar burgers gemakkelijker maken door middel van innovatie en technologie. Het contactcenter 1700 is ambitieus: de komende tijd wordt gewerkt aan een virtueel universum, proactieve dienstverlening en AI-chatbots die vragen perfect naar het juiste aanspreekpunt leiden.

De AI-technologie, die al enkele maanden in gebruik is, laat bellers toe hun vragen direct in te spreken, een welkome afwisseling van het traditionele keuzemenu. De helft van de bellers maakt al gebruik van deze optie, wat de route naar de juiste medewerker aanzienlijk versnelt. Jan Smedts, administrateur-generaal van Digitaal Vlaanderen, verwacht dat deze trend zich voortzet naarmate het vertrouwen in het systeem groeit.

comments powered by Disqus