Duurzaamheid blijkt lastig voor Nederlanders

Duurzaamheid blijkt lastig voor Nederlanders
  • 12 maart 2024
  • Kel Koenen

Nieuw onderzoek onthult dat een groot deel van de Nederlandse bevolking moeite heeft met duurzaam leven, vaak door een gebrek aan kennis of omdat zij de noodzaak niet voelen.

Uit de studie van Forbo Flooring Systems blijkt dat hoewel 69% van de Nederlanders het belangrijk vindt dat bedrijven duurzamere producten aanbieden, velen niet weten hoe ze deze kunnen identificeren of niet gemotiveerd zijn om hun levensstijl aan te passen.

De uitkomsten benadrukken een cruciale rol voor bedrijven in het vergroten van bewustzijn rond duurzaamheid. Karen Mulder, Marketing Manager bij Forbo Flooring Systems, stelt dat bedrijven klanten kunnen ondersteunen door betrouwbare, door specialisten gecontroleerde informatie over de duurzaamheid van producten te bieden. Dit zou consumenten in staat stellen bewustere keuzes te maken.

Drie kernpunten worden onderstreept in het onderzoek:

  1. Een gebrek aan persoonlijke verantwoordelijkheid voor het klimaat onder Nederlanders, ondanks dat meer dan een derde zich zorgen maakt over klimaatverandering.
  2. Een sterke wens voor het vereenvoudigen van recyclingprocessen, met 72% van de respondenten die aangeven vaker te zullen recyclen als dit eenvoudiger zou zijn.
  3. Het taboe rond het bespreekbaar maken van niet-duurzaam gedrag, waarbij 43% van de Nederlanders aarzelt om anderen aan te spreken op hun levensstijl.

Deze inzichten onderstrepen het belang van duidelijke communicatie en educatie vanuit bedrijven naar klanten toe over duurzaamheid. Mulder benadrukt dat, terwijl de ambitie om duurzamer te leven lovenswaardig is, de daadwerkelijke uitvoering een uitdaging blijft voor velen. Door actief te investeren in klantcontact en het delen van kennis over duurzame opties, kunnen bedrijven een sleutelrol spelen in het stimuleren van een duurzamere levensstijl onder consumenten.

comments powered by Disqus