Meer nepwebshops én gedupeerden zijn meer kwijt

Meer nepwebshops én gedupeerden zijn meer kwijt
  • 22 mei 2024
  • Kel Koenen

Het afgelopen jaar zijn er meer gevallen van webwinkelfraude gemeld. Gedupeerden worden daarbij gemiddeld voor 350 euro opgelicht, een stijging van 20 procent.

Dat blijkt uit een analyse van het Algemeen Dagblad, op basis van cijfers van Thuiswinkel.org. In de eerste vier maanden van dit jaar kwamen bij de politie 33.000 meldingen van fraude binnen. In meer dan de helft van de gevallen gaat het daarbij om fraude via webwinkels of handelsplatforms. Het gaat daarbij niet alleen om verkoop van producten, maar ook bijvoorbeeld om kaartjes voor evenementen of vakantieverblijven.

De afgelopen jaren daalde het aantal meldingen van fraude juist, nadat er in 2021 een enorme piek was tijdens de coronaperiode. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is het aantal meldingen met bijna 14 procent gestegen.

Branchevereniging Thuiswinkel.org roept consumenten dan ook op goed op te letten bij welke webshop ze wat bestellen. ‘Controleer het webadres, check of de webshop duidelijke contactgegevens heeft en lees de reviews. En kijk naar het ontwerp van de website. Als een webshop er slordig uitziet, is het waarschijnlijk een nepwebshop’, aldus algemeen directeur Marlene ten Ham bij zustermagazine Twinkle.

comments powered by Disqus