Meerderheid vindt volledig vertrouwen op technologie gevaarlijk
Een grote meerderheid van de Nederlanders (65%) vindt het risicovol om volledig te vertrouwen op technologie en benadrukt de noodzaak van offline alternatieven voor alle systemen. Dit blijkt uit recent onderzoek van Strict.
Het onderzoek toont ook aan dat de angst voor digitale kwetsbaarheid groeit. Ruim een derde (36%) vreest een volledige black-out door uitval van digitale systemen. Slimme apparaten zijn inmiddels een integraal onderdeel van het dagelijks leven van veel Nederlanders, waarbij bijna de helft (47%) dagelijks tussen de drie en zes uur aan hun gebruik besteedt. De grootste zorgen bij technische storingen zijn het verlies van toegang tot financiële diensten (61%) en uitval van essentiële voorzieningen zoals water en elektriciteit (60%). Bovendien vreest 58% voor maatschappelijke onrust als gevolg van digitale uitval, door het gebrek aan snelle toegang tot cruciale informatie en hulpbronnen.
Opvallend is dat vooral 55-plussers beter voorbereid lijken te zijn op mogelijke storingen: 46% van hen houdt contant geld in huis, tegenover slechts 29% van de jongere generatie (tot 35 jaar). Ook op het gebied van noodvoorzieningen zoals voedsel en water, scoort de oudere generatie hoger (41%) dan de jongeren (28%). Daarnaast is 70% van de Nederlanders bezorgd over de groeiende digitale kloof tussen generaties, waarbij vooral ouderen moeite hebben met het bijbenen van technologische ontwikkelingen.
Volgens Kor Gerritsma, Strategie Consultant bij Strict, toont dit onderzoek aan dat Nederlanders steeds meer bewust worden van de risico’s van technologische afhankelijkheid. 'Het is essentieel om offline alternatieven beschikbaar te houden en aandacht te besteden aan de generatieverschillen, zodat iedereen zich veilig voelt in een steeds digitalere samenleving', aldus Gerritsma.
De toenemende bezorgdheid over privacy en veiligheid speelt een grote rol in deze technologische scepsis. Zo is twee derde (64%) van de ondervraagden zich bewust van het feit dat slimme apparaten kunnen meeluisteren of gegevens kunnen stelen. Het beschermen van persoonlijke data wordt daarom door velen als een prioriteit gezien, waarbij de helft (51%) extra maatregelen treft om deze gegevens te beveiligen.