Werkgevers versterken teams: groei vaste en tijdelijke banen belangrijk

Werkgevers versterken teams: groei in vaste en tijdelijke banen blijft belangrijk
  • 26 september 2024
  • Kel Koenen

Werkgevers slagen er iets beter in om nieuw personeel te vinden, blijkt uit de nieuwste kwartaalcijfers van het CBS. Ondanks een lichte daling van het aantal vacatures in het tweede kwartaal van 2024, blijft de arbeidsmarkt gespannen met 108 vacatures per 100 werklozen. Recruitmentbureau Robert Half deelt inzichten over wervingsintenties voor de rest van het jaar.

Op de aanhoudend krappe arbeidsmarkt richten organisaties zich op behoud van personeel om hun bedrijfsvoering gaande te houden. Uit onderzoek van Robert Half blijkt dat werkgevers binnen finance en boekhouding, IT, administratie, HR en customer support vaste functies willen behouden (56,67%) of zelfs uitbreiden (35,33%). Dat komt overeen met de trend die het CBS signaleert: het aantal werknemers met een vaste arbeidsrelatie groeit al sinds het vierde kwartaal van 2015.

Er zijn nu in totaal 5,5 miljoen mensen met een vast contract, een toename van 26.000 ten opzichte van het eerste kwartaal van 2024. Toch zijn werkgevers niet alleen gericht op vaste dienstverbanden. Zij blijven ook op zoek naar tijdelijk talent. De cijfers van Robert Half laten zien dat werkgevers de komende maanden ook werknemers in tijdelijke banen willen behouden (48,33%) dan wel hun aantal willen uitbreiden (27,33%). Behoud (42,67%) en uitbreiding (28,33%) staan bij werkgevers eveneens voorop als het gaat om projectmanagementfuncties.

'Wervingtrends zijn continu aan veranderingen onderhevig, maar uit ons onderzoek blijkt dat organisaties graag werken met een vast personeelsbestand. Dat bewijst momenteel hun focus op behoud en uitbreiding van vaste banen. Logisch, want een vast contract biedt zekerheid voor beide partijen. Toch kunnen werkgevers via tijdelijke banen flexibel en op korte termijn specifieke kennis en expertise toevoegen. Een mix van vaste en tijdelijke werknemers maakt je als werkgever wendbaar op een arbeidsmarkt die niet blijft stilstaan', aldus Ricardo van Popering, Regional Director bij Robert Half.

Wel zijn er per bedrijfstak verschillen te constateren in de wervingsintenties van werkgevers. In IT krijgen vaste functies in Artificial Intelligence (AI), automatisering en machine learning stevig voet aan de grond op de werkvloer. Binnen administratie, HR en customer support is er een stijging vast te stellen voor vaste en projectmanagementfuncties in customer service.

comments powered by Disqus