ACM adviseert klanten HEM: betaal alleen na correcte verrekening

ACM adviseert klanten HEM: betaal alleen na correcte verrekening
  • 2 oktober 2024
  • Kel Koenen

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt klanten van energieleverancier Hollandse Energie Maatschappij (HEM) om onder druk van agressieve incassopraktijken niet te betalen voordat compensatie correct is verwerkt. De afgelopen tijd ontving de ACM tientallen meldingen van klanten die zijn geconfronteerd met telefonische intimidatie, terwijl zij nog geld tegoed hebben van HEM.

De ACM raadt aan om alleen te betalen wanneer een jaar- of eindafrekening is ontvangen waarop de compensatie correct is verrekend. HEM staat sinds april 2024 onder verscherpt toezicht van de ACM en heeft zich verplicht om klanten voor 1 januari 2025 te compenseren. Dit geldt voor klanten die tussen 1 januari 2023 en 29 april 2024 klant waren en de tarieven met terugwerkende kracht hebben zien verlagen.

Ondanks deze toezegging krijgt de ACM nog steeds veel klachten over agressieve incassopraktijken, waarbij klanten worden bedreigd met hoge incassokosten of afsluiting van hun energievoorziening als ze niet direct betalen. De ACM benadrukt dat energieleveranciers de levering nooit zomaar kunnen stopzetten en adviseert klanten zich niet onder druk te laten zetten.

comments powered by Disqus