AI: De ultieme uitdaging voor marketeers

AI: De ultieme uitdaging voor marketeers
  • 8 oktober 2024
  • Sales BBP Media

De negende editie van het Salesforce State of Marketing rapport laat een duidelijke trend zien. Voor het eerst wordt kunstmatige intelligentie (AI) niet alleen gezien als een middel om klantbetrokkenheid en personalisatie te versterken, maar ook als de drijvende kracht achter de toekomst van marketing.

De cijfers liegen er niet om: 75 procent van de marketeers is volop aan het experimenteren met AI of heeft het zelfs al behoorlijk geïntegreerd in de dagelijkse werkzaamheden. Personalisatie is al jaren een modewoord in marketing en de druk om hierin uit te blinken wordt met het jaar zwaarder. Klanten verwachten dat merken hen begrijpen en dat interacties naadloos en relevant zijn. Uit het rapport blijkt dat de best presterende marketingteams hun personalisatie inspanningen uitbreiden over gemiddeld zes kanalen, terwijl de minder presterende teams blijven steken op drie. Hier komt AI in beeld. Of het nu gaat om de predictie van klantbehoeften met voorspellende AI of het produceren van content met generatieve AI, marketeers zijn overtuigd dat AI de sleutel is tot betere personalisatie. Meer dan de helft van de marketeers personaliseert nu volledig via kanalen zoals mobile messaging (57%), e-mailmarketing (54%) en sociale media (52%).

‘Meer dan de helft van de marketeers personaliseert nu volledig via kanalen zoals mobile messaging, e-mailmarketing en sociale media’

De vraag naar AI-gestuurde personalisatie neemt toe, maar de implementatie blijkt voor veel marketeers een struikelblok. AI wordt zowel als grootste prioriteit als grootste uitdaging gezien. De reden? De complexiteit rondom data. Dit is immers de motor van AI, maar voor veel bedrijven blijft het samenbrengen en beheren van verschillende databronnen een gigantische uitdaging. Slechts 31% van de marketeers is tevreden met hun vermogen om klantgegevens te unificeren, terwijl 59% zegt dat ze hulp van IT nodig hebben om real-time data te kunnen benutten. Dit geeft aan dat veel bedrijven nog worstelen met het leggen van het juiste fundament voor AI-gestuurde marketingcampagnes. Zonder deze basis zijn KPI’s als client lifetime value (CLV) moeilijk te meten en blijven de resultaten achter.

De potentie van AI is enorm en goed presterende marketingteams omarmen de nieuwe technologie om hun concurrentie voor te blijven. Zij hebben ruim twee keer meer kans om AI volledig te implementeren dan minder succesvolle collega’s. En het zijn niet alleen de geautomatiseerde klantinteracties waar AI een verschil maakt. Generatieve AI biedt marketeers de mogelijkheid om content te produceren op schaal en creatieve output te verhogen zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Maar AI kan niet zelfstandig opereren en zonder de juiste datagrondslagen hebben AI-strategieën niet het gewenste effect. Dit is waar veel marketeers tegenaan lopen. Het verzamelen van data is het probleem niet, maar het effectief inzetten ervan blijft een uitdaging. Data-integratie, -unificatie en -beveiliging zijn gebieden die niet alleen cruciaal zijn voor de adoptie van AI, maar ook voor de algehele effectiviteit van marketingcampagnes.

Overigens is AI niet het enige wapen in het arsenaal van marketeers. Loyaliteitsprogramma’s en account-based marketing (ABM) spelen ook een steeds grotere rol in het verdiepen van klantrelaties. Bedrijven richten zich steeds vaker op ABM voor klantenwerving, hoewel de inzet voor up- en cross-selling nog relatief beperkt blijft. Hier liggen kansen voor marketeers om AI in te zetten om deze strategieën verder te verfijnen en te personaliseren.

AI biedt marketeers ongekende kansen om personalisatie op schaal te leveren, efficiëntie te verbeteren en klantbetrokkenheid te verhogen. Maar zoals uit het State of Marketing rapport blijkt, gaat dit niet zonder slag of stoot. De uitdaging ligt niet alleen in de implementatie van AI-technologie, maar ook in de basis: data. Bedrijven die hun datafundament kunnen versterken, zullen niet alleen AI succesvol kunnen implementeren, maar ook floreren in een marketinglandschap dat steeds meer wordt gedreven door technologische innovatie.

> Download het volledige rapport <

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Salesforce
Tekst: BBP Media | Afbeelding: 123RF

comments powered by Disqus