Verharding van de samenleving voelbaar in gesprekken bij de Luisterlijn

Verharding van de samenleving voelbaar in gesprekken bij de Luisterlijn
  • 2 juni 2025
  • Tamara de Vos-Vlot

In 2024 hebben vrijwilligers van de Luisterlijn 316.638 gesprekken gevoerd met mensen die behoefte hadden aan een luisterend oor. Uit het jaarverslag blijkt dat gevoelens van eenzaamheid, somberheid en onrust opnieuw de boventoon voerden.

Dit is een lichte toename ten opzichte van de 313.682 gesprekken in 2023. De meeste gesprekken vonden plaats via de telefoon (280.995), gevolgd door chat (31.586) en e-mail (4.057). Opvallend is dat 69 procent van de telefoongesprekken buiten kantooruren werd gevoerd, een stijging van 10 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Volgens de Luisterlijn zoeken mensen juist op die momenten contact, wanneer zij elders niemand kunnen bereiken.

Thema’s en behoefte aan aandacht
De gesprekken gingen vooral over geestelijke gezondheid, relaties met familie, vrienden of partners, en over werk, studie of lichamelijke klachten. Mensen geven vaak aan zich niet gehoord te voelen en nergens terecht te kunnen met hun verhaal. Richard Coonen, directeur-bestuurder van de Luisterlijn: ‘De gesprekken laten zien dat steeds meer mensen behoefte hebben aan echte aandacht. Ze voelen zich alleen, hebben zorgen of geen vertrouwen in hun omgeving.’

Vrijwilligers essentieel
De gesprekken worden dag en nacht gevoerd door vrijwilligers. Hoewel hun aantal groeit, blijft de organisatie actief op zoek naar nieuwe mensen. Vrijwilligers worden begeleid en ervaren het werk als betekenisvol. De Luisterlijn is anoniem en kosteloos bereikbaar voor iedereen vanaf 18 jaar.

Beeld Vrijwilliger bij de Luisterlijn | Fotografie Elizabeth Wattimena

 

comments powered by Disqus