QuoteFirst: Sally Wyatt (Universiteit Maastricht)

QuoteFirst: Sally Wyatt (Universiteit Maastricht)
 • 04 september 2018
 • Redactie

Dagelijks worden we blootgesteld aan een enorme informatiebrij, maar alles tot je nemen is natuurlijk een utopie. Deze krenten uit de pap bevelen we je in ieder geval van harte aan.

 • ‘Big data wordt wel de nieuwe olie genoemd, een goedkope, vrijwel onuitputtelijke bron van rijkdom. Die vergelijking is positief bedoeld, maar olie heeft ook veel nadelen: het is een grote bron van vervuiling en het kost veel geld om het naar boven te halen. Dat geldt voor data ook. Die zijn geen goedkope bron van kennis die vanzelf opborrelt; het vergt veel inspanning en geld om data te genereren.’
   
 • Datawetenschappers suggereren dat we geen wetenschappelijke theorieën meer nodig hebben. Want, zeggen ze, als je genoeg data hebt spreken de cijfers voor zich. Grote databestanden wekken snel de indruk dat ze compleet zijn. Dat kan tegenvallen.’
   
 • ‘Met de digitalisering zijn data zo complex en omvangrijk geworden dat het bijna onmogelijk is om met andermans data te werken. Het wordt heel moeilijk en tijdrovend om iemands onderzoek te herhalen. En zeker in de sociale wetenschappen zijn data vergankelijk; een meting die je vandaag doet, kan anders uitpakken dan die van gisteren.’
   
 • ‘Data zijn niet onschuldig. De gegevens die we verzamelen zijn afhankelijk van de instrumenten waarmee we meten en van onze manier van waarnemen. Je kunt data niet voor lief nemen, je moet je steeds afvragen hoe die tot stand zijn gekomen.’
   

Lees hier het interview dat Trouw recent had met Sally Wyatt, hoogleraar technologie en maatschappij aan de Universiteit Maastricht.

comments powered by Disqus
 • Deel dit artikel
 • Reacties
 • Link