Consumentenbond geeft BelastingTelefoon een 4,6
Burgers die bellen met de informatielijn van de Belastingdienst, krijgen in twee op de drie gevallen een onjuist of onvolledig antwoord op de gestelde vragen. In de recent uitgebrachte Geldgids van de Consumentenbond scoort de BelastingTelefoon een 4,6.
Medewerkers van de informatielijn kregen van 'mysteryshoppers' zeven vragen voorgelegd, variërend in moeilijkheidsgraad. Elke vraag werd aan tien verschillende medewerkers gesteld. De fouten variëren van het onterecht vermelden van een l eeftijdsgrens tot het vergeten van schenkbelasting. Onjuiste informatie kan een belastingplichtige flink op kosten jagen of ervoor zorgen dat iemand een verkeerde financiële beslissingen neemt, stelt de bond. Burgers kunnen bijvoorbeeld een naheffing krijgen als er een fout in de aangifte staat.
Falen
Het ministerie van Financiën kondigde een jaar geleden aan dat medewerkers een moeilijke vraag voortaan direct zouden doorspelen naar een gespecialiseerde medewerker in de tweede lijn. In de praktijk gebeurt dit echter nog steeds niet of nauwelijks. Als het wél gebeurt, is de expertise volgens de Consumentenbond nog steeds ver te zoeken: de specialisten beantwoordden 12 van de 15 vragen alsnog fout of onvolledig. 'Ontluisterend', zegt Sandra de Jong namens de bond. Zij adviseert burgers de belastinginspecteur te schrijven om het juiste antwoord te krijgen. ‘Dan heb je het in ieder geval zwart op wit staan.’
Eind januari 2014 kwam de Belastingdienst eveneens al in een negatief daglicht te staan, dit in verband met de vele klachten die werden geuit over de bereikbaarheid van de instantie. Als gevolg van de drukte wees de overheidsinstelling vervolgens nadrukkelijk op de eigen faq-sectie.