‘Smartwatch dringt huisartsenpraktijk binnen’

‘Smartwatch dringt huisartsenpraktijk binnen’
  • 27 januari 2015
  • Redactie

Huisartsen kunnen zich voorbereiden op patiënten die massaal meetgegevens verzamelen via hun smartwatch. 'Het duurt geen vijf jaar meer voordat een groot deel van Nederland zichzelf meet. Met name dankzij betaalbare smartwatches van Samsung en Apple, vol sensortechnologie’, stelt Dirk Jan van der Pol, productmanager Quli.

Quli is een platform van 25 zorgorganisaties die meedenken over hoe sensortechnologie kan worden toegepast in de zorg en daar pilots mee beginnen. Volgens Van der Pol zijn Samsung en Apple bezig om bloedsuiker, ademhaling en een continue ecg te meten. 'Het zou verstandig zijn als huisartsen zichzelf dit keer gingen verdiepen in deze technologie. Hij wijst daarbij naar de opkomst van patiënten die Google gebruiken om te ontdekken wat hen mankeert. 'In plaats van je kop in het zand te steken en de patiënt als onkundig te bestempelen, kun je ook mensen begeleiden. Door eerst zelf te experimenteren wordt duidelijk welke apparaten werken en welke niet. De huisarts leert zo hoe de technologie werkt, welke apparaten betrouwbaar zijn en welke geschikt zijn voor patiënten. Als de huisarts deze rol niet oppakt, gaan mensen zelf experimenteren en de vraag is of dat verstandig is', redeneert hij in Zorgvisie.

Betere diagnose
De nieuwe meetgegevens vormen niet louter een bedreiging van de positie van huisartsen. Ze kunnen er tevens hun voordeel mee doen: 'Door de schat aan informatie die vrijkomt, zijn ze in staat om een betere diagnose te stellen op basis van gemeten informatie in plaats van op kennis, intuïtie en observatievermogen.’ Gevolg? Minder consulten, meer preventie door de patiënt.
Het is al jaren een gegeven dat patiënten zich met uitgebreide internetinformatie bij de huisarts melden. Verwoed zoeken ze het internet af in een poging om bij hun klachten een diagnose te vinden. Dit heet ook wel het internet print-out syndrome (IPO).
Sensoring luidt een volgend tijdperk in: ‘Mensen komen met big data aan en vragen de huisarts of ze op basis van deze informatie uitspraken kunnen doen. Ook krijgen we huisartsen die patiënten vragen of je voor langere tijd wilt meten. Dus niet 24 uur lang een ecg-monitor meekrijgen, maar gedurende een maand deze gegevens meten, waardoor de informatie betrouwbaarder wordt. Iemand die 24 uur een ecg-monitor meekrijgt, zal zich per definitie anders gedragen doordat hij zich heel bewust is van de ecg-monitor.




comments powered by Disqus