Hoe je ideale werkomstandigheden creëert

Hoe je ideale werkomstandigheden creëert
  • 1 februari 2017
  • Redactie

Mensen die incidenteel thuiswerken ervaren meer werkdruk, werken vaker over en hebben vaker een verstoorde privé-werkbalans, blijkt uit recente cijfers van CBS en TNO. Dit komt vooral doordat zij hun werk op kantoor niet afkrijgen. Werkomgevingspecialist Coalesse geeft nu op basis van eigen onderzoek 8 tips hoe bedrijven de ideale omstandigheden voor werknemers kunnen creëren. Immers, hoe gezonder de werknemer, hoe lager het ziekteverzuim en hoe hoger de betrokkenheid en de productiviteit.

1. Keuzemogelijkheden bieden
Medewerkers die de controle en keuze hebben over waar en hoe ze werken - afhankelijk van bijvoorbeeld hun taak of gemoedstoestand - zijn het meest betrokken. Toch heeft de helft van de Nederlandse kenniswerkers op hun huidige kantoor niet de vrijheid om te kiezen waar ze willen werken.

2. Creëer speciale concentratieruimtes
Een voorbeeld van een werkplek die past bij een bepaalde taak of gemoedstoestand, is een ruimte waar mensen zich kunnen concentreren. Werkstress wordt grotendeels veroorzaakt door afleiding en open werkplekken met veel omgevingslawaai. Flexibele concentratieruimtes lossen dit probleem voor een groot deel op.


3. Investeer in de nieuwste technologieën
Het gebruik van vaste technologie ligt in Nederlandse organisaties nog twee keer zo hoog als het gebruik van mobiele apparatuur. 70 procent van de werkenden maakt gebruik van een vaste telefoonlijn en 74 procent van desktopcomputers. En dat terwijl medewerkers met tablets, smartphones, laptops en videoconferencingopties het meest blij en betrokken zijn (zie ook punt 1).

4. Stimuleer samenwerking en creatie
Als mensen bij elkaar zijn - letterlijk in dezelfde ruimte of virtueel dankzij slimme technologieën - ontstaan de beste ideeën en stijgt de betrokkenheid. Met elkaar én met de organisatie. Dit is niet op ieder moment van de dag noodzakelijk (zie punt 2), maar de mogelijkheden moeten wel optimaal zijn.

5. Maak informeel en sociaal contact makkelijk
Alleen zakelijk contact met collega’s maakt medewerkers niet blij, juist de informele momenten geven een boost aan de tevredenheid. Stimuleer dat bijvoorbeeld met de inrichting van een echte koffietent, een loungeruimte of zelfs een bar.

6. Toegang tot buitenlucht en zonlicht
Pauzes nemen is cruciaal en de rol van buitenlucht en echt daglicht mag niet worden onderschat. Het biedt medewerkers de kans hun gedachten de vrije loop te maken en echt tot rust te komen. Daarna keren ze frisser en vrolijker terug naar hun werkzaamheden. Door als werkgever ontspanningsmogelijkheden te bieden wordt de drempel om naar buiten te gaan een stuk lager.


7. Zorg voor ergonomisch en emotioneel comfort
Ergonomisch ontworpen meubilair (bureaustoelen, tafels, banken) is een basisvoorwaarde voor organisaties, dat direct van invloed is op het welzijn van medewerkers en daarmee op hun productiviteit. Hetzelfde geldt voor ruimtes die een thuisgevoel bieden. Medewerkers die positief scoren op welzijn, zijn blijer, productiever en minder vaak ziek.

8. De kantooromgeving als verlengstuk van de organisatiecultuur
Als laatste kan een goed ingerichte werkplek dienen als weerspiegeling van de bedrijfsstrategie, het merk en de cultuur. Ook dat beïnvloedt de betrokkenheid en daarmee de medewerkertevredenheid.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link