Maak talentmanagement onderdeel van organisatiestrategie

Maak talentmanagement onderdeel van organisatiestrategie
  • 03 mei 2017
  • Redactie

Nederlandse werknemers maken onvoldoende gebruik van mogelijkheden om hun talenten op de werkvloer te ontwikkelen. Dat komt deels door eigen onvermogen, maar ook door gebrek aan ondersteuning vanuit de werkgever. Dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Raet.

72 procent van de ondervraagden vind het belangrijk om zelf aan het roer te staan van hun ontwikkeling en inzetbaarheid. Groot struikelblok bij doorontwikkeling is echter het beperkte vermogen om eigen talent te verwoorden. Ook de waan van de dag (64%) en onvoldoende stimulans vanuit leidinggevenden (34%) spelen hierbij een rol.

Ondersteuning
Meer tijd (29%) en betere ondersteuning en faciliteiten van de werkgever (26%) zouden kunnen helpen om beter de regie te pakken, meldt het onderzoek. Daarnaast is betere informatievoorziening belangrijk om initiatief te nemen, vindt 25 procent. Andere genoemde oplossingen om persoonlijke ontwikkeling te stimuleren zijn een persoonlijke coach (22%) en een persoonlijk ontwikkelingsbudget (22%).

Henk Jan van Commenee, productmanager talentmanagement bij Raet, stelt op basis van het onderzoek: ‘Talentmanagement moet een onderdeel zijn van de organisatiestrategie, het is niet enkel een HR-domein. Pas als iedereen in de organisatie de ruimte en vrijheid krijgt om te werken aan persoonlijke ontwikkeling, wordt het lerend vermogen van de organisatie verhoogd. Medewerkers zijn hier primair verantwoordelijk voor.’

Voor het jaarlijkse Benchmarkonderzoek van Raet zijn 1.100 Nederlandse werknemers, 565 HR-managers, 409 zzp’ers en 102 bestuurders uit verschillende branches ondervraagd.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link