Duitsland ontwikkelt app-alternatief voor noodnummer 112

Duitsland ontwikkelt app-alternatief voor noodnummer 112
  • 25 september 2017
  • Redactie

Het Duitse nationale Ministerie voor Economie en Energie gaat vanaf komende maand een alarm-app uitproberen waarmee burgers een alternatief krijgen voor de telefoonnummers 110 (politie) en 112 (brandweer en ambulance). Volgens minister Zypries past deze extra digitale contactmogelijkheid beter bij de huidige tijd.

‘We willen het systeem van noodmeldingen verder ontwikkelen en ook mobiele apparaten hierin meenemen. Met een Notruf-App, waarmee je in het hele land continu en zonder te hoeven spreken een noodmelding kunt versturen, gebruiken we de mogelijkheden van de digitalisering en zorgen we voor meer veiligheid voor iedereen’, legt minister Brigitte Zypries (SPD) uit.

Levensgevaar
Het prototype gaat in de komende zeven maanden worden uitgetest in verschillende meldkamers. Doel is dat de melding meteen vanaf de smartphone terechtkomt in de juiste plaatselijke meldkamer van politie en brandweer. De communicatie met de meldkamer verloopt volgens een tekstueel chatsysteem. Zo kan bijvoorbeeld ook snel en onopvallend hulp worden verleend, wanneer een gesproken melding te veel opvalt en levens in gevaar zou brengen.

De app moet voor alle gangbare mobiele platforms beschikbaar komen en in elke Duitse meldkamer inzetbaar zijn. Het ministerie ontwikkeld en test de app in samenwerking met andere ministeries, deelstaten, vertegenwoordigers van gemeenten en andere betrokken organisaties.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link