Slimme camera leest teksten voor aan blinden en slechtzienden

Slimme camera leest teksten voor aan blinden en slechtzienden
  • 29 september 2017

In het Nationale Optiekcentrum te Houten is deze week de Nederlandse versie van OrCam MyEye gelanceerd. Dit is een minicamera die vast te klikken is op een bril. De wearable leest de tekst voor die de drager aanwijst en herkent daarnaast ook gezichten en zegt wie er voor de drager staat. Het apparaat maakt het voor blinden en slechtzienden eenvoudiger om bijvoorbeeld boodschappen te doen of met het openbaar vervoer te reizen.

De minicamera beschikt over een luidspreker en is verbonden met een minicomputer die in de broekzak gestoken kan worden of aan een riem gehangen. Als de gebruiker wijst naar een tekst in een boek of op een menukaart, dan wordt deze voorgelezen. Bij gezichtsherkenning noemt de camera de naam van die persoon. De software maakt gebruik van kunstmatige intelligentie.

Onafhankelijkheid
Volgens de makers zijn naar schatting 253 miljoen mensen blind- of slechtziend, waardoor de potentiele markt zeer groot is. ‘In de wereld van de hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden is er op dit moment geen enkel ander hulpmiddel dat op een dusdanige manier deze mensen hun onafhankelijkheid in de samenleving weer teruggeeft’, aldus oogarts dr. Joosse van het HMC Westeinde in Den Haag.

Internationaal slalomskiester Maaike Bennink (foto) zegt: ‘Ik ben van de ene op de andere dag mijn zicht kwijtgeraakt. Door de OrCam kan ik nu weer lezen en studeren wanneer ik dat wil én waar ik wil, zoals bijvoorbeeld in de trein. Ook kan ik weer zelfstandig met de bus reizen doordat de camera de informatieborden met de vertrektijden van de bussen voorleest.’

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link