RobotFirst #12: Vergeet de menselijke kant niet

RobotFirst #12: Vergeet de menselijke kant niet
  • 13 februari 2018
  • Redactie

Met chatbots kunnen we de komende vijf jaar wereldwijd $3,6 miljard besparen in de zorg, aldus een onderzoek van Juniper Research. Ook onderzoeksbureau PwC kwam tot de conclusie dat er miljarden bespaard kunnen worden met zorgrobots. Maar zijn we eigenlijk wel klaar om onszelf en onze data volledig in handen van robots te leggen? Voor de komende jaren ligt er een uitdaging om digitale zorgtoepassingen te ontwikkelen met de juiste balans tussen mens en technologie.

Efficiëntie is het sleutelwoord bij nieuwe zorgtechnologieën. Maar laten we hier niet in doorschieten. Alleen met de juiste balans tussen mens en computer zullen we op korte termijn een robot toelaten in onze gezondheidszorg. Een vervanger van de mens is niet waar we naar moeten zoeken. Voor hulpverleners en dokters blijven belangrijke menselijke taken, zoals het tonen van compassie, het brengen van slecht nieuws en het geven van vertrouwen over de diagnose en een behandeling. We moeten op zoek naar oplossingen die deze kwaliteiten van de mens combineren met het beste van technologie. Voor de komende jaren zie ik een aantal kansrijke toepassingen:

Triage-chatbot
Het woord ‘triage’ kent zijn oorsprong in de tijd van Napoleon waarbij het woord werd gebruikt om de ernst van gewonde soldaten in te schatten. Ook vandaag wordt de term gebruikt om in te schatten hoe ernstig de situatie van een patiënt is. Moet iemand naar de huisarts? Of misschien zelfs naar de spoedeisende hulp? Om dit te bepalen zijn er wetenschappelijke methodes ontwikkeld. Vaak bestaan ze uit een grote beslisboom met vragen die moeten worden gesteld. Dit systeem leent zich perfect om te automatiseren in de vorm van een chatbot. Een patiënt krijgt zo direct inzicht of hij wel of niet naar de huisarts of zelfs spoedeisende hulp moet, terwijl een zorgverlener meer tijd krijgt om zich te richten op de daadwerkelijke diagnose en de behandelmethode.

Nazorg-chatbot
Nazorg, of de ‘follow-up’ van een doktersbezoek, een operatie of een andere behandeling, is op dit moment (bijna) niet te doen voor zorgverleners. Een chatbot kan hier een oplossing bieden. De bot kan na een contactmoment blijven vragen hoe het gaat met iemand en/of hulp bieden bij het innemen van medicijnen. Gaat het niet goed met een patiënt? Dan kan de chatbot een notificatie sturen naar een menselijke zorgverlener om het op te pakken.

Administratie-chatbot
Zorgverleners besteden vaak 2 tot 3 uur aan administratieve taken. Er moet veel geregistreerd worden, vaak in meerdere systemen. Ook medewerkers kunnen baat hebben bij een bot waartegen zij in hun eigen woorden kunnen vertellen wat er is gebeurd. De chatbot vraagt naar de ‘gaten’ in de informatie om er zeker van te zijn dat alle vereiste data wordt gegeven, om aansluitend te zorgen voor een goede registratie. Als gevolg hiervan kunnen de zorgverleners meer tijd besteden aan het menselijke contact.

Tekst: Marieke Pots, digitaal strateeg bij Greenberry

comments powered by Disqus