De Block: ‘Patiënten willen zorg meebepalen’

De Block: ‘Patiënten willen zorg meebepalen’
  • 14 mei 2018
  • Redactie

De Belgische minister van Volksgezondheid, Maggie De Block, maakt zich sterk voor de komst van het landelijke patiëntportaal Mijngezondheid. Met behulp van dit platform beschikken burgers straks over al hun gezondheidsgegevens die ergens digitaal zijn opgeslagen, van EPD tot HIS.

‘Burgers/patiënten willen zorg niet louter ondergaan, maar ook mee bepalen. Dit instrument zal hen daarbij helpen. Mijngezondheid geeft mensen toegang tot alle gegevens over hun gezondheid die digitaal beschikbaar zijn, waardoor ze beter op de hoogte zijn en een actievere rol kunnen spelen in hun zorg’, meent De Block (zie foto hieronder). Volgens de minister zijn er al wel portals die patiëntgegevens digitaal ter beschikking stellen, waaronder informatie over wilsverklaringen, echter zijn in haar optiek veel mensen niet op de hoogte van deze mogelijkheid of vinden ze de weg niet naar het juiste platform. Een federaal online gezondheidsportaal moet daar verandering in brengen.


In de steigers
Mijngezondheid is vooral een doorgeefluik en is nog volop in ontwikkeling, benadrukt De Block. Momenteel is doorklikken naar een beperkt aantal gezondheidsgegevens al mogelijk, onder andere de samenvatting van het dossier bij de huisarts en gegevens uit ziekenhuizen (EPD). Dat aanbod wordt de komende maanden stelselmatig uitgebreid, zo belooft de Belgische minister van Volksgezondheid. Aanvullend geeft ze aan dat de overheid nauw samenwerkt met alle betrokken partijen om gegevens zo snel en zo vlot mogelijk ter beschikking te stellen van iedere patiënt. ‘Vandaag zullen sommige mensen al veel gegevens kunnen zien terwijl anderen minder te zien krijgen. Maar dat mag geen reden zijn om Mijngezondheid niet te lanceren. Integendeel, doordat patiënten dit instrument in de praktijk gaan gebruiken, kunnen we het verder verfijnen en optimaliseren.’

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link