Ziekenhuis neemt gezondheidsmaatregelen voor medewerkers

Ziekenhuis neemt gezondheidsmaatregelen voor medewerkers
  • 14 juni 2018
  • Redactie

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) biedt een pakket maatregelen aan voor medewerkers om de schadelijke effecten van nachtdiensten tegen te gaan. De actie is naar aanleiding van een rapport van het ministerie van SZW uit 2017, waaruit bleek dat medewerkers door nachtdiensten meer gezondheidsrisico’s lopen.

Medewerkers die nachtdiensten draaien, hebben meer kans op hart- en vaatziekten, diabetes en slaapstoornissen. Het JBZ biedt medewerkers op de afdeling oranje en blauwe brillen die de natuurlijke slaapcyclus moeten ondersteunen, zorgen voor koks die gezonde maaltijden bereiden en hebben een zogeheten energypod geïntegreerd. ‘Die is uniek. Op een ICT-bedrijf na zijn wij de enige in Nederland die er één hebben staan’, vertelt Astrid Salet, intensivist in het ziekenhuis, over de energypod. ‘Hierin kunnen onze mensen een powernap doen tijdens hun dienst. Het is bewezen dat een powernap van twintig minuten je een energieboost geeft.’


Medewerkersgericht
Het JBZ liet vorig jaar weten zich nadrukkelijk te focussen op patiëntbehoeften. Met de nieuwe maatregelen wil het ziekenhuis zich nu (ook) richten op de medewerkers. ‘We moeten in het ziekenhuis goed voor onze patiënten zorgen én voor onszelf. Dat doen we nu nog te weinig’, verklaart Salet. Volgens twee researchverpleegkundigen, die onderzoek doen naar de effecten van de maatregelen, zijn de verpleegkundigen zich fitter gaan voelen door het pakket.

comments powered by Disqus