Emotiedetector Rosa sleept prijs in de wacht

Emotiedetector Rosa sleept prijs in de wacht
  • 03 december 2018
  • Redactie

Uit de tien genomineerden die dit jaar kans maakten op de CZ Zorgprijs, is emotiedetector Rosa van Mentech Innovation, Severinus en Fontys Hogeschool als winnaar uit de bus gerold. Aan deze prijs is een bedrag van € 25.000 verbonden.

‘Rosa’ is een prototype van een emotiedetector die door sensormetingen (via een armband) en gedragsmodellen de spanningsopbouw in een cliënt kan bepalen. Dankzij deze toepassing wordt het mogelijk om emoties (beter) te herkennen bij mensen met een (verstandelijke) beperking en geringe mogelijkheden om verbaal te communiceren. Daarmee kan beter worden ingespeeld op de behoefte van deze cliënten. Inzicht in het emotionele welbevinden draagt bovendien bij aan het vergroten van het geluk van deze doelgroep, menen de ontwikkelaars van Rosa.

De jury van de CZ Zorgprijs waardeerde de emotiedetector vooral vanwege de onverwachte combinatie van een innovatieve toepassing die direct impact heeft in de zorgrelatie, en die eveneens techniek en verbetering van kwaliteit van leven met elkaar verbindt. De top 3 van de jaarlijks toegekende titel is gecomplementeerd door de zogeheten Rouwkubus van Amerpoort (€ 10.000) en de Kookapp van Stg. Humanitas DMH/Innovatie (€ 5.000).

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link