Vergroot de pakkans met kunstmatige intelligentie

Vergroot de pakkans met kunstmatige intelligentie
  • 7 februari 2019
  • Redactie

Het AI-experiment van de Nationale Politie verloopt positief. Kunstmatige intelligentie wordt sinds 2018 ingezet om te beoordelen of onopgeloste zaken moeten worden heropend.

‘Indien het lukt om in de toekomst een dergelijk systeem succesvol te ontwikkelen, zal altijd een menselijke beoordeling en beslissing volgen of een zaak alsnog nader moeten worden bekeken en verder moet worden opgepakt of niet’, omschrijft minister Grapperhaus van het ministerie van Justitie en Veiligheid in een brief aan de Kamer.

Cold cases
Bij de keuze uit 1.700 onopgeloste cold cases (moordzaken die vooralsnog niet tot een goed einde zijn gebracht, red.) bepaalt de software welke casussen geschikt zijn voor de heropening van een onderzoek, waarbij analyse van het Nationaal Forensisch Instituut de kans op succes vergroten. In de pilot wordt data van Politie Oost-Nederland, Den Haag en Noord-Nederland gebruikt. ‘Met deze data zijn de software getraind in het herkennen van forensische sporen en het vaststellen van data waarop forensisch onderzoek is toegepast op de sporen.’ Hiervoor wordt machine learning ingezet.

Wout
Naast het implementeren van kunstmatige intelligentie, heeft het inschakelen van een chatbot ook een positieve impact. Zo bleek vorige week dat chatbot Wout een goede assistent is bij het doen van burgermeldingen. Dankzij de bot nemen burgers vaker contact op met de politie: er was een stijging van 200 meldingen ten opzichte van het jaar ervoor. Respondenten becijferen het contact met Wout gemiddeld met een 7.

Landelijke uitrol
Om het systeem definitief te kunnen uitrollen, moet de wet- en regelgeving worden aangepast. Zo moet onder meer opnieuw worden vastgesteld hoe lang data mag worden bewaard. Grapperhaus: ‘De politie kan, gelet op het experimentele karakter, nog niet inschatten of en wanneer dit systeem in de toekomst operationeel inzetbaar is.’








comments powered by Disqus