Duitsland wil alarmnummers herstructureren

Duitsland wil alarmnummers herstructureren
  • 24 juli 2019
  • Redactie

De Duitse minister van Volksgezondheid, Jens Spahn, stuurt aan op een radicale herstructurering van de spoedeisende zorg in zijn land. De hoekstenen van het concept: de telefoonnummers 112 (hulpdienst) en 116117 (medische hulpdienst) moeten onderling worden verbonden. Deze nieuwe noodcentrale moet een gezaghebbende functie vervullen en patiënten naar het juiste zorgniveau brengen, luidt het plan.

‘Momenteel zijn de spoedafdelingen van ziekenhuizen te vaak overvol, omdat er ook patiënten zijn die elders beter kunnen worden geholpen’, vertelt Spahn aan Duitse media. Als gevolg hiervan zijn wachttijden vaak te lang voor patiënten die dringend hulp nodig hebben op de eerste hulp. Om de spoedeisende zorg nationaal opnieuw op te bouwen, is het nodig om de basiswet te wijzigen. Zo moeten de noodcentrales volgens de minister ‘ruimtelijk geïntegreerd zijn in een ziekenhuis, zodat ze door patiënten worden gezien als een eerste aanspreekpunt in een noodgeval’. Zorgverzekeraars dienen verzekerden te informeren over de dichtstbijzijnde alarmcentrale.

Noodzakelijk
De Duitse medische vereniging betwijfelt of er genoeg geld en artsen beschikbaar zijn voor het plan van Spahn. Stichting Bestuur Eugen Brysch zegt bijvoorbeeld dat ruim de helft van de patiënten in Berlijn tevergeefs om artsenhulp had gezocht voordat ze naar de eerste hulp gingen – en dit op de gebruikelijke openingstijden. Daarom is er dringende behoefte aan een herstructurering van medische oproepdiensten en huisbezoeken, vindt de vereniging.

Lees ook: Duitsland ontwikkelt app-alternatief voor noodnummer 112

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link