Eindhoven vormt nieuw AI-hart

Eindhoven vormt nieuw AI-hart
  • 9 juli 2019
  • Redactie

De Technische Universiteit Eindhoven investeert de komende jaren € 100 miljoen in een nieuw instituut voor kunstmatige intelligentie. Dat meldt onder meer De Stentor. Het AI-centrum start vanaf 2 september.

Het zogenoemde Eindhoven Artificial Intelligence Systems Institute (EAISI) is voornemens vijftig nieuwe hoogleraren en universitair (hoofd)docenten aan te nemen. Daarnaast investeert de universiteit ook in een nieuw lab, dat volgens Carlo van de Weijer (hoofd slimme mobiliteit bij de TU/e) moet uitgroeien ‘tot een grote speeltuin voor studenten en onderzoekers die al met artificial intelligence bezig zijn’.

Campus
EAISI gaat zich onder meer richten op gezondheidszorg en mobiliteit. Zo moeten autonoom rijdende auto’s in de toekomst zelf beslissingen nemen. Daar is kunstmatige intelligentie voor nodig. ‘Als iemand een fout advies krijgt van Google, is er geen man overboord’, illustreert Van de Weijer. ‘Als een auto beslist gas te geven wanneer hij moet remmen, is er natuurlijk meer aan de hand.’ Binnen het instituut komt eveneens ruimte voor onderwijs en mensen die willen promoveren, stelt Van de Weijer. Twee maanden geleden werd hij benaderd om leiding te geven aan het nieuwe instituut. De details van het plan moeten volgens hem nog worden ingevuld. ‘We gaan tijdens de vakantieperiode doorwerken om alle plannen te specificeren.’

Het nieuwe instituut krijgt een plek op de universiteitscampus. Details over de precieze invulling van het kenniscentrum worden de komende maanden bekend.
comments powered by Disqus